TSK'da "Yandaş komutan" dönemi

Meclis’te kabul edilip, Cumhurbaşkanı Gül’ün onayını bekleyen yeni düzenlemeyle, hükümete üst düzey komutanların görev süresini uzatma yetkisi veriliyor. Düzenlemeyle ‘Yandaş Komutan’ döneminin açılacağını belirten emekli generaller, TSK’nın siyasallaştırıldığına dikkat çekti.

AKP’nin Meclis Genel Kurulu’ndan geçirdiği, hükümete Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları’nın görev süresini uzatma yetkisi tanıyan yasa tepki topladı.

Halen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayını bekleyen yasa ile Kuvvet Komutanları, Tuğgeneral, Tümgeneral ve Korgeneraller yaş haddi olan 65 yaşına kadar görevde kalabilecek.

Genelkurmay Başkanı’nın ise 67 yaşına kadar görev süresi uzatılabilecek. Bu Necdet Özel'in, 2017 yılına kadar görev yapabileceği anlamına geliyor.

Terfi süresini de kısaltan yasayla, askerler hakkındaki soruşturma yetkisi de Başbakan’a bırakılıyor. Askeri uzmanlar, yasanın büyük sıkıntı yaratacağını ve “Yandaş Komutan” döneminin açılacağını belirtiyor.

Emekli Generaller, bu yasa ile hükümete “TSK’da tasfiye yapma yetkisi” tanındığını belirtti, yasanın iptal edilmesini istedi.

İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Emekli Tümgeneral Naci Beştepe, askerin boğazına kadar siyasete batacağını belirtti.

Beştepe, şu anki komuta kademesiyle çalışma süresinin uzatılmaya çalışıldığını söyledi.

Emekli Korgeneral Erdoğan Karakuş da, yasayla Silahlı Kuvvetler’e siyasi müdahalenin önünün açılacağı görüşünde.

Karakuş, askerler arasında da anlaşmazlıklar yaşanacağını belirtti.

ulusalkanal.com.tr

işçi partisi tsk naci beştepe