Amerikan karşıtlığı Türkiye’de yükselişte

Pew araştırma şirketinin her yıl yaptığı ‘Küresel Tavır Anketi’, bir kez daha Türk halkının dünyadaki önde gelen Amerikan karşıtları arasında yer aldığını ortaya koydu

Amerikan karşıtlığı Türkiye’de yükselişte

Vatan gazetesinde yer alan habere göre, Pew araştırma şirketinin her yıl yaptığı ‘Küresel Tavır Anketi’, bir kez daha Türk halkının dünyadaki önde gelen Amerikan karşıtları arasında yer aldığını ortaya koydu:

- Ankete göre Amerikan karşıtlığının en fazla olduğu 2 ülke yüzde 85’le Mısır ve Ürdün. Listede 3. sıradaysa yüzde 73’le Türkiye yer alıyor. Türkler arasında Amerikan karşıtlığı bir önceki ankette de yüzde 72 seviyesindeydi.

- Washington’un önde gelen müttefikleri arasında yer alan Almanya, son dönemde yaşanan casusluk skandallarının etkisiyle listede 10. sırada yer aldı. Almanların sadece yüzde 51’i Amerikan politikalarını onayladığını belirtti.

- Ankete göre Amerikan karşıtlığının en düşük olduğu ülkeyse Filipinler. Filipinlilerin yüzde 92’si ABD’ye olumlu görüşler besliyor. Filipinler’i yüzde 84’le İsrail, yüzde 82’yle de Güney Kore takip ediyor.

- Washington’a dostane duygular besleyen ülkeler arasında en şaşırtıcı isim Vietnam oldu. 40 yıl önce ABD’yle savaşta olan Vietnam’da halkın yüzde 76’sı Beyaz Saray’ın politikalarını onayladığını belirtti.

- Anketin düzenlendiği 44 ülkeden 39’unda katılımcılar, ABD’nin denizaşırı ülkelerde yürüttüğü terörle mücadele operasyonlarının başlıca silahı olan insansız hava araçlarıyla (İHA) saldırılara karşı olduklarını söyledi. Türklerin yüzde 83’ü İHA saldırılarını desteklemediklerini kaydetti.