İnsan hayatı önemli değil

Dünyanın en büyük şeker pancarı üreticilerinden olan ülkemizde, çiftçiye darbe vuracak düzenlemelere bir yenisi eklendi. Mısır şurubu üretim kotası Bakanlar Kurulu Kararıyla yüzde 25 oranında artırıldı. İthal mısırlardan elde edilen "Nişasta Bazlı Şeker" ölümcül hastalıklara davetiye çıkarırken, yerli çiftçiye de ölümcül darbe vuruyor.

İnsan hayatı önemli değil

Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararına göre, nişasta bazlı şekerler için belirlenen kota yüzde 25 oranında artırıldı.

Dünyanın en büyük 4. şeker pancarı üreticisi olan ülkemizde maliyeti daha düşük olan "mısır şurubu" üretmek için ithal edilen mısır oranı da her yıl kademeli olarak artıyor.

Fransa, Hollanda ve İngiltere'nin yasakladığı, en büyük üreticisi olan Amerika'nın ise üretim kotası yüzde 2'ye düşürdüğü Nişasta bazlı şeker, bisküviden, gazlı içeceklere, şekerlemelerden çikolata ve gofretlere, tatlılardan pasta ve keklere, hatta ballara kadar tüm hazır gıdalarda şekerin yerine kullanılıyor.

Nişasta bazlı şeker, insan sağlığı açısından hayati riskler içeriyor. Kanser, kalp, siroz ve diyabet gibi rahatsızlıklar bunlardan bazıları.

Nişasta bazlı şeker üretimi için ihtiyaç duyulan mısır yurt dışından ithal ediliyor. Bir yandan GDO'lu mısırlarla halkın sağlığıyla oynanıyor diğer taraftan Türkiye'deki çiftçiyi değil, yabancı ülkeler desteklemiş oluyor. Şeker-İş Sendikası'nın açtığı davalarda mahkemelerin verdiği kararlar Bakanlar Kurulu tarafından uygulanmıyor.

Türkiye'deki nişasta bazlı şeker üretiminin büyük bölümünün ülkemizde faaliyet gösterten Amerikan menşeli şirketler tarafından yapılıyor olması da dikkat çekiyor.

ulusalkanal.com.tr