Prof. Dr. Sinan Canan koronavirüs sürecini değerlendirdi

Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinan Canan, Sinem Fıstıkoğlu’nun sunduğu Ulusal Kanal özel yayınına konuk oldu.

Prof. Dr. Sinan Canan koronavirüs sürecini değerlendirdi

Koronavirüs sürecinin insanlar üzerindeki etkilerini değerlendiren Canan, "Çoğu insan bu süreçten sonra eski hayatlarına geri döneceğini düşünüyor. Ancak böyle bir durum gerçekleşmeyecektir. İnsanlar etki alanını bilemediği bir değişim yaşıyor. Süreçten sonra hayatımıza adapte olmamız kolay olmayacak. Bu süreçte alışkanlıklarımız büyük ölçüde değişti. Bu nedenle virüs sonrası için bu kriz döneminde zihnimizi araştırma yönünde geliştirmemiz gerekir. Bu geçiş dönemlerinde aksiyon alan insanlar kendilerini de geliştirmiş olurlar. Biz bugün ne yaparsak ileride de onun etkisi olacaktır. En önemlisi böyle dönemler insanın kendini ve çapını tanıması için önemlidir. Biz fabrika ayarlarımız olduğunu bilmiyoruz. Hareket etmek, az yemek yemek, diğer insanlarla ilişki kurmak, stresi yönetmek insanların fabrika ayarlarıdır. Bir de sınırlarını zorlamak zorunda olan canlılarız.O nedenle insan karnı doyunca arıza çıkartan tek canlıdır. Bu tarz bekleme durumlarında içimizde kıpırdayan bir şey vardır. Bu dönemi kendi fabrika ayarlarımızı tanıyarak geçirebiliriz. En önemli bilgi kendi tanıma bilgisidir. Bu dönem bunun için bir fırsattır" dedi.

Son olarak süreç içerisinde aile hayatındaki değişimleri ve okulların uzaktan eğitim sistemine geçmesini değerlendiren Canan, "Bizim aile hayatımızı belirli rutinlerle yaşıyorduk. Şimdi bu rutinlerin dışına çıkıp evde kalınca bir testten geçiyoruz. Anladık ki aile bireyleri bu zamana kadar birbirlerine tahammül ediyorlarmış. Şimdi birbirimizi anlamak için güzel bir dönemden geçiyoruz. Eğitim süreci de artık değişti ve eskisi gibi olamaz. Okulun sosyalleşme için çok önemli bir ortam olduğunu anlamış olduk. Bu zamana kadarki eğitim sistemimiz bundan sonra değişecektir. Okul, gerçek bir sosyalleşme alanına dönüşmek zorunda kalacaktır. Okulun esas fonksiyonu sosyalleşmedir" diyerek durum değerlendirmesi yaptı.

ulusal.com.tr

koronavirüs Prof. Dr. Sinan Canan