PKK gençleri kaybettikçe paralı milislere sarılıyor

PKK’ya karşı yürütülen mücadele örgütü dağılma noktasına getirdi. Genç yaştaki teröristlerini kaybeden örgüt paralı milisler ile ayakta kalmaya çalışıyor. Aydınlık’ın edindiği bilgiye göre yurtiçindeki terörist sayısı 600’ün altına düştü.

PKK gençleri kaybettikçe paralı milislere sarılıyor

Türkiye’nin teröre karşı yurtiçinde ve sınır ötesinde kararlı mücadelesi PKK’nın belini kırdı. Aydınlık’ın güvenlik ve istihbarat kaynaklarından edindiği bilgilere göre özellikle genç yaştaki örgüt üyeleri teslim oluyor. PKK ise Suriye ve Irak’tan bulduğu paralı teröristlerle dağılmayı önlemeye çalışıyor.

SIKIŞTIRMA OPERASYONU

Terörle mücadele kapsamında örgütün başta Karadeniz yapılanması başta olmak üzere Tunceli, Hakkari, Şırnak gibi bölgelerde de üst düzey teröristler etkisiz hale getirildi, komutanlarını kaybeden örgüt dağılma noktasına geldi. Aydınlık’a bilgi veren güvenlik ve istihbarat kaynakları, terörle mücadelede son aylardan uygunlanan yöntemin sıkıştırma operasyonu olduğunu belirtti. Temel amacın kış aylarında örgüt üyelerinin Kandil bölgesine çekilerek eğitim almalarını, bahar aylarında ise Türkiye’ye sızarak eylemlerde bulunmalarını engellemek olduğunu ifade eden kaynaklar, Türkiye’deki belirlenen ve izlenen terörist sayısının 600’den daha az olduğunu söyledi. Terörle mücadelede etkin başarının bir diğer nedeni de profesyonel eğitim almış askerlerin sahada olması. Bununla birlikte daha az zaiyatla üstün başarı elde ediliyor.

IRAK’IN KUZEYİNDE KDP’YE TESLİM OLUYORLAR

Son dönemin en önemli gelişmesinin örgütten kaçarak teslim olmaların artması olduğunu belirten kaynaklar, ağırlıklı olarak genç yaşta kandırılarak ya da zorla örgüte katılması sağlanan terör örgütü mensuplarının teslim olduğunu ifade etti. PKK’lıların yurtiçinde teslim olmaları ise genellikle en yakın köye ulaşarak ya da askeri noktalara gitmesiyle oluyor. Irak’ın kuzeyindeki PKK’lılar ise örgütten kaçtıktan sonra Barzani’ye bağlı KDP (Kürdistan Demokratik Partisi) güçlerine teslim oluyor. KDP ise gerekli işlemleri yaptıktan sonra bu PKK’lıları Türkiye’ye iade ediyor. Ancak Irak’ın kuzeyinde faaliyet gösteren bir diğer oluşum olan KYB (Kürdistan Yurtseverler Birliği)’nin PKK’ya yakın çizgi izlemesi ve Türkiye ile ilişkilerinin kötü olmasından dolayı böyle bir anlaşma uygulanmıyor.

FETÖ’CÜ HAKİMLER SERBEST BIRAKIYORDU

Güvenlik ve istihbarat kaynaklarının dikkat çektiği bir diğer nokta ise örgüt üyelerinin gerekli cezaları artık alıyor olması. FETÖ’nün yargıyı elinde tuttuğu dönemde teslim olanlar ya da yakalananların serbest bırakıldığına dikkat çeken kaynaklar artık yakalanan ya da teslim olan her teröristin gerekli güvenlik taramasından geçirildiğini, geçmişteki suçlarının bir bir belirlendiğini ve yargıya teslim edildiğini ifade etti.

SİNCAR’DAKİ TEHLİKE

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun önceki gün Yüksekova’daki üs ziyaretinde verdiği bilgilere göre yılbaşından bugüne kadar terör örgütüne sadece 61 kişi katıldı. Psikolojik üstünlüğün Türkiye’de olduğunu belirten kaynaklar, örgüte katılımın tarihinde olmadığı kadar dip seviyelerde olduğunu söyledi. Örgütün yeni stratejisinin paralı teröristler bulmak olduğunu ifade eden kaynaklar, Suriye ve Irak’tan getirilen paralı teröristlerin ön saflara sürüldüğünü belirtti. PKK’nın militan devşirme merkezi önceden Irak’ın kuzeyinde PKK’nın denetimine bırakılan köylerdi. Ancak TSK’nın Irak’ın kuzeyinde operasyon başlatması ve bu alanda büyük ölçüde hakimiyet sağlaması örgütün kadro açısından belini kırdı. TSK’nın bu bölgede aşevleri ve yardım merkezleri kurduğunu belirten kaynaklar bölge halkının TSK’nın bölgede olmasından dolayı son derece memnun olduğunu ifade etti. Ancak PKK’nın yeni yuvalanması Sincar’dan örgüte katılım sayısı hâlâ yüksek sayıda. Edinilen bilgilere göre PKK, bölgede yaşayan Ezidi gençleri hem para karşılığı hem de kandırarak PKK saflarına katmaya devam ediyor.

HDP BÜROLARINDA ÖRGÜTLENİYORLARDI

Terörle mücadele kapsamında etkili sonuçlar sadece doğu bölgesinde alınmadı. Kaynakların verdiği bilgiye göre PKK’nın batıdaki gençlik örgütlenmesi HDP büroları, üniversiteler ve mahalle yapılanması üzerinden yürütülüyordu. Ancak hem istihbari çalışmalar hem de güvenlik güçlerinin başarılı operasyonlarıyla bu yapılanma bitirildi. Kaynaklar, artık büyük batı illerinin hiçbirinde direkt PKK’ya bağlı militanların bulunmadığını vurguladı.

Turan Salcı

Aydınlık

pkk