Antalya'da Söğle peyniri kuyularda lezzetleniyor

Antalya'nın Elmalı ilçesinde üretilen yöreye has Söğle peynirinin yaklaşık 4 aylık kuyuda bekleme süreci tamamlandı. Tamamı keçi sütünden yapılan ve derilere doldurularak lezzetlenmesi için tarihi kuyularda saklanan yöresel peynir, artık sofralara konmaya hazır...

Antalya'da Söğle peyniri kuyularda lezzetleniyor

Bir yıl boyunca emek emek işlendi. Tıpkı ataların yaptığı gibi eşsiz lezzetine kavuşsun diye 4 ay kuyuda saklandı. Söğle peyniri artık sofralara gelmeye hazır...

Söğle peyniri, Antalya'da kadim kent Elmalı'ya bağlı Küçük ve Büyük Söğle mahallelerinde geleneksel yöntemle üretiliyor. Batı Torosların en yüksek noktasında, 3 bin rakımlı Kızlar Sivrisi'nin eteklerinde otlayan keçilerin sütünden yapılıyor.Keçiler sağılıyor ve bu bir yıllık emek işte böylece başlıyor.

Keçi sütü kaynatılıyor. Yağından ayrılıyor. Dinlenmeye bırakılıyor. Ardından da mayalanıyor. Keselere alınıyor. Peynirler, sonra da rendelenip, elle ufalanıyor.

Bu aşamadan sonrada keskiç denilen bir sopa ile derilere dolduruluyor. Derinin en üst kısmına da tuz konuluyor ve ağzı dikiliyor. Bir deri büyüklüğüne göre 50 ile 90 kilo arasında peynir alıyor.

Deriler haziran ayı ortasında 10 metre derinliğinde, 2 metre genişliğinde, 2250 rakımdaki antik dönemden kalan kuyulara konuluyor. Burada 4 ay kalıyor. Sonrasında deriler, kuyuya inen kişilerce iplerle bağlanarak yukarı çıkarılıyor. Yöresinin has lezzeti, tadı ve aromasıyla fark yaratan Söğle peyniri, artık damakları şenlendirmeye hazır... İlk tadımda o kuyuların başında yapıldı.

Söğle peyniri, Uluslararası Nuh'un Ambarı Listesine adaydı. Elmalı Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Durmuş Altan, coğrafi işaret ve tescili için çalışmaların sürdüğünü belirtti.

ulusal.com.tr

antalya elmalı