Davutoğlu'ndan anayasa uyarısı: Güneş Motel gibi algılanır

AKP'nin oluşturduğu Anayasa Yazım Komisyonu'nda vatandaşlık tanımının anayasada yer almaması görüşü ağırlık kazandı. Komisyon toplantılarında üzerinde ağırlıkla durdurulan görüşlerden biri de ilk üç maddenin sadeleştirilmesi dördüncü maddenin ise kaldırılması yönünde. Son iki toplantıya katılan Başbakan Davutoğlu ise metne başkanlık sisteminin "tam başkanlık" olarak yazılmasını istedi.

Davutoğlu'ndan anayasa uyarısı: Güneş Motel gibi algılanır

AKP'nin oluşturduğu Anayasa Yazım Komisyonu toplantılar yaparak yeni anayasa üzerindeki çalışmalarını sürdürüyor. Komisyon 12 kişilik çekirdek kadrodan oluşuyor. Bu çekirdek kadronun yanı sıra Bakanlar, danışmanlar, öğretim üyeleri ve anayasa uzmanları da komisyon toplantılarına katılıyor.

Toplantılardaki tartışmalar, değiştirilemez maddeler, ideoloji ve vatandaşlık üzerinde yoğunlaştı. Üzerinde durulan en önemli maddelerden biri vatandaşlık tanımı. Komisyon toplantılarında, "anayasada hiç vatandaşlık tanımına yer verilmemesi" modeli üzerinde durulduğu belirtiliyor.

Anayasa'nın ilk üç maddesi ile bu maddelerin değiştirilmesinin bile teklif edilemeyeceğini düzenleyen 4'üncü maddesi konusunda ise tooplantıya katılanlar çoğunlukla, 'İlk üç madde sadeleştirilerek korunsun, ancak bunların değiştirilemeyeceğini öngören dördüncü madde metinde yer almasın' görüşünü savundu.

AKP'liler genel görüş olarak yeni anayasanın bir ideolojisinin olmamasında da birleşti. Bu bakış açısının yazım aşamasında da benimsenmesi durumunda, 'Atatürkçülük' tanımı anayasa metninden çıkartılacak.

Anayasa Yazım Komisyonu'nun son iki toplantısına Başbakan Ahmet Davutoğlu da katıldı.

Davutoğlu metinde, başkanlık konusunda tek önerinin yer alması, bunun da "tam başkanlık sistemi" olması gerektiğini söyledi. Davutoğlu, "Bizim tezimiz yüzde 100 başkanlık sistemi olmalı. Tartışmaları bu başlık altında yürütmeliyiz" dedi. Bazı komisyon üyeleri, 'Ancak komisyon görüşmeleri aşamasında diğer partilerden destek gelirse, yarı başkanlık veya partili cumhurbaşkanlığının da tartışılabileceğini' dile getirdiler.

Davutoğlu, referandum için gerekli 330 oyun bulunmasına ilişkin başka partilerden gelecek destek konusunda 'yorum yapılmamasını' istedi. Bunun muhalefet cephesinde tepkiye yol açabileceğini dile getiren Davutoğlu, "Şimdiden bu konuları konuşmayalım. Kamuoyunda 'Güneş Motel' olayı gibi algılanır. Bu tartışmalardan uzak duralım" dedi.

ulusalkanal.com.tr

uyarı Davutoğlu