Radikal’de işten çıkarmalar başladı

Kapanmaya hazırlanan Radikal gazetesinde dün dört kişinin işen sonverildi.

Radikal’de işten çıkarmalar başladı

Kapanmaya hazırlanan Radikal gazetesinde dün dört kişinin işen sonverildi. Radikal gazetesinin son sayısının 22 Haziran Pazar günü yayımlanacağı ileri sürüldü. Dün akşam saatlerinde yapılan açıklamayla, Radikal’in ömrü bir hafta daha kısalmış oldu. Dünkü haberlerde son sayının 28 Haziran günü çıkacağı ileri sürülmüştü. Dün basın çevrelerinde Radikal çalışanlarının akibeti konuşuldu. Eyüp Can yönetiminde sürekli kan kaybeden gazetede çalışanların büyük bir kısmı, önceden Hürriyet ve yan yayınlara kaydırıldı. Kalan personelin de büyük bir kısmının holdingin yan kuruluşlarına kaydırılacağı ve bir kısmının ise işine sonverileceği bildirildi.

4 KİŞİNİN İŞİNE SON VERİLDİ

Dün Erman Ata Uncu, Firuzan Demir, Emel Alptekin ve Nazan Özcan gazeteden çıkarıldı. Radikal Gazetesinin Yazıişleri Müdürü Ali Topuz ve Yayın Yönetmeni Muhittin Danış ise kendi istekleri ile gazeteden ayrıldı. Özel Haber Servisinden Ömer Erbil, İsmail Saymaz, Fatih Yağmur, Elif İnce ve İdris Emen’in ise durumu açıklığa kavuşmadığı bildirildi. Radikal’de aralarında Cengiz Çandar, Tarhan Erdem, Özgür Mumcu, Pınar Öğünç, Cüneyt Özdemir, Orhan Kemal Cengiz ve Oral Çalışlar’ın da bulunduğu yazarların durumu konusunda henüz bir açıklama yapılmadı.

Geçen yıl, Radikal kapanak söylentileri üzerine Radikal Genel Yayın Yönetmeni Eyüp Can, 25 Aralık 2013 günü şöyle yazmıştı: “Bir süredir sosyal medyada Radikal kapanıyor kampanyası yapılıyor. Radikal’in gazeteciliği ile baş edemeyenler onu kapatarak kurtulmak istiyor. Ama üzgünüm, onlara kötü bir haberim var: Radikal gazetesi kapanmıyor aksine bir süredir ‘önce dijital’ mantığıyla yayın yaptığı için dijitalde katlanarak büyüyor.”

1996 yılında yayın hayatına atılan Radikal, uzun yıllar 50 bin ile 100 bin arasında satıyordu. Radikal Eyüp Can’ın yönetiminde AKP’ye yakın çizgi izleyince bazı yazarlar gazeteden ayrılmış ve gazete hızla kan kaybetmeye başlamıştı. Son zamanlarda 25 bin civarında net satış gerçekleştiren gazetenin zarar ettiği bildirildi. Gazetenin bundan sonra internet ortamında yayınını sürdüreceği ve Radikal Kitap ekinin ise Hürriyet’in ek yayını olarak Hürriyet Kitap ile birlikte basılı olarak süreceği ileri sürülüyor.

BASILI GAZETENİN GELECEĞİ

Geçtiğimiz ay Karşı kapanmış, 1 Ekim 2012 günü günlük olarak çıkmaya başlayan Sol gazetesi ise 4 Haziran 2014 günü haftalığa döneceğini açıklamıştı. Gazetelerin tiraj kayıpları, yazılı basının ömrü konusunda yeni bir tartışma başlattı. Geçen hafta 22 bin satan Radikal’in internet gazetesi radikal.com.tr Google Analytics rakamlarına göre 1 milyon tekil ziyaretçi sayısına ulaştı.

Yine geçen hafta 161 bin satan Milliyet’in internet gazetesi günlük ortalama 800 bin ile 1 milyon arasında tıklanıyor. Geçen hafta Sözcü’nün yayımladığı yandaş basın tiraj raporunda da bu gazetelerin çok düşük sattığı ortaya çıktı. 337 bin satışı gözüken Sabah’ın 118 bin sattığı ileri sürülmüştü. Krizde olan yandaş 12 gazeteye ise son 4 ayda 13 milyon lira resmi ilan desteği verildi.

(Aydınlık)