ABD ve Çin arasında yeni dönem

Amerika ve Çin arasındaki ticaret savaşına ara verildi. ABD Başkanı Donald Trump ve Çin Başbakan Yardımcısı Liu He, faz 1 anlaşmasını imzaladı. Beyaz Saray'da yapılan açıklamalarda iki taraf da yeni bir dönemin başladığını vurguladı. ABD Başkanı "tarihi bir anlaşma imzalandı" dedi. Anlaşma kapsamında Çin, Amerika'dan yapacağı ithalatı arttırırken, ABD de Çin' e daha fazla ürün satma şansı yakaladı. Faz1 anlaşması, uzmanlar tarafından kısa vadede önemli bir uzlaşı olarak değerlendiriliyor.

ABD ve Çin arasında yeni dönem

Amerika ve Çin arasındaki sert ticaret rekabetinde tansiyon düşürüldü. İki ülke arasında imzalanan faz 1 anlaşması ile ticaret savaşlarında yumuşama dönemi başladı.

İmza töreni Beyaz Saray'da yapıldı. Çin Başbakan Yardımcısı Liu He'nin Washington'daki temaslarının ardından, ABD Başkanı Donald Trump ile birlikte imzalar atıldı.

Amerikan Başkanı Trump konuşmasında "Amerika ve Çin daha önce yapılmamış, tarihi bir anlaşma imzaladı" dedi.

Çin tarafı da anlaşma ile ilgili olumlu mesajlar verdi. Liu He, Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Şi Cinping'in mesajını okudu.

Faz 1 ile ili ülke, karşılıklı hamlelerle ilişkileri yumuşattı. Anlaşma iki taraf için de avantaj sağlıyor.

Anlaşmaya göre Çin önümüzdeki iki yıl boyunca 200 milyar dolarlık ABD ürünü satın alacak. İthalat yüksek miktarda tarım ürünlerinden yapılacak.

Bunun karşılğında Amerika da 120 milyar dolarlık üründe tarifeleri yarı yarıya indirecek.

Uzmanlar, kritik aşamanın faz 2 anlaşması olduğu görüşünde. Faz 1'deki taahhütlerin yerine getirilmesi, faz2'nin önünü açacak. Amerika ve Çin ararsındaki "fikri mülkiyet hakları, bankacılık ve piyasa düzenlemeleri" gibi temel problemler de, faz2 ile çözüme kavuşabilecek.

ulusal.com.tr

amerika donald trump çin Beyaz Saray