Zirve öncesi Yüksek Temsilci Borrell konuştu: ''Durum daha da kötüleşti sondaj faaliyetleri devam ediyor''

Avrupa Birliği Liderler Zirvesi öncesi, üye ülkelerin bakanları Brüksel'de bir araya geldi. Toplantı sonra, AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell açıklama yaptı. Borrell "Türkiye'nin tutumunda değişme olmadı, durum daha da kötüleşti" dedi. Bakanların değerlendirmesinin olumsuz olduğunu söyleyen AB temsilcisi, liderlerin zirve öncesinde bilgilendirileceğini ifade etti. Atina toplanlantı sonrası kışkırtmalara devam ederken, Berlin'den gelen "diyaloğu sürdürme" çağrısı ise dikkat çekti...

Zirve öncesi Yüksek Temsilci Borrell konuştu: ''Durum daha da kötüleşti sondaj faaliyetleri devam ediyor''

Türkiye'ye yönelik yaptırımların gündeme geleceği AB Liderler Zirvesi öncesi, üye ülke bakanları Brüksel'de toplandı. Bakanlar, Türkiye'ye karşı ortak tutum aldı.

Avrupa Birliği Liderler Zirvesi 10-11 Aralık tarihlerinde yapılacak. Zirvenin öncelikli gündem maddelerinden biri Türkiye ile ilişkiler. Atina ve Fransa'nın kışkırtması ile, yaptırımlar da masada olacak.

Zirve öncesi Brüksel'de yapılan toplantının ardından AB Yüsek Temsilcisi Josep Borrell kameralar karşısına geçti. Türkiye ile ilgili " AB Bakanlarının değerlendirmesi olumlu değil" dedi.

AB Yüsek Temsilcisi Josep Borrell şunları söyledi: ''Maalesef Türkiye ile ilişkilerde ilerleme veya gelişme göremedik. Tüm üye ülke bakanları Türkiye'nin politikalarında ve tutumunda temel bir değişiklik olmadığı konusunda hemfikir. Aksine bazı alanlarda durum daha da kötüleşti. Sondaj faaliyetleri devam ediyor.''

Borell, bakanların zirve öncesi liderleri bilgilendireceğini, liderlerin de Türkiye ile ilişkilerde karar vereceğini söyledi.

Avrupa Birliği içinde Türkiye'ye yönelik kışkırtmaların başını çeken Atina ise, yine yaptırım sinyali verdi. Toplantı sonrası açıklama yapan Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, "Türkiye'ye cevap verilmesi konusunu netleştirdik" dedi.

Bir açıklamada Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas'dan geldi. Maas, Dendias'ın aksine yapıcı konuştu. Dendias, "Prensip olarak AB'nin Türkiye ile diyaloğu sürdürmek zorunda olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Türkiye ve Avrupa Birliğini karşı karşıya getirmek isteyen cephenin başını Fransa ve Yunanistan çekiyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Türkiye'nin Avrupa Birliği'nin gümrük birliğinden çıkarılmasını istiyor. Yunanistan da Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki faaliyetleri nedeni ile Türkiye'ye ekonomik yaptırım uygulanması konusunda, üye ülkelere baskı yapıyor.

avrupa birliği türkiye ilişkileri türkiye sondaj