Trakya çiftçisi Mehdi Eker'i yalanladı

Türkiye genelinde ay çiçek üretiminin %60’ını buğday üretiminin %40’ını üreten Trakya çiftçisi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker yalanladı. Mehdi Eker dün yaptığı açıklamada, “ Geçen yıl buğday üretimi 22 milyon tona çıktı.

Trakya çiftçisi Mehdi Eker'i yalanladı

Mısır üretimi yaklaşık 5.9 milyon tonu geçti. Çeltik 900 bin ton. Ayçiçek üretimi de 1.5 milyon tona çıktı. Buğday üretiminde, çeltik üretiminde, ayçiçeği üretiminde, mısır üretiminde bu dört ürünün üretiminde Cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı.” Dedi. Bu durumu Tekirdağ’ın Çorlu ilçesine bağlı Türkücü köyü çiftçisine sorduk. Çiftçiler Hasan Sağlam “bunu biz göremiyoruz. Ben geçen sene önceki senelere göre daha düşük verim aldım. Birde şunu belirtmek isterim benim ağırımda hayvan kalmadı. Çünkü mazot almak için hayvanlarımı satmak zorunda kalıyorum. Durum iç açıcı değil” dedi.

Yalan söyleniyor

Türkücü köyünde buğday ve ayçiçeği üreticisi Sabri Gündüzalp millete yalan söylediyor diyerek şunları belirtti. “biz bu işin üretenleriyiz. Ayçiçeğini üreten, buğdayı üreten bizleriz. Bizler bu üretim artışını göremiyoruz. Doğru düzgün artık tarlalar ekilmiyor. Nasıl üretim artıyor şaşırıyorum.” Dedi. Çiftçi Şemsettin Ayyıldız ise üretimdeki girdilerine dikkat çekerek “bu üretim nasıl arttı bilmiyoruz. Biz her sene daha kötüye gidiyoruz. Üretimin artması için tarlaya ilacını, gübresini atman gerekir. Çiftçilerde para yok insanlar ürettiği ürünü bir önceki yıla göre daha düşük fiyata satıyor. Mazot, ilaç, gübre fiyatları almış başını gidiyor. Bu koşullarda üretim nasıl artıyor. Şaşılacak durum.” Dedi.

Köyde Tarlalar Satılıyor

Türkücü Köyünde Çiftçilik yapan Hüseyin Armutçu, “bu üretim artışını anlayamadık. Bakın bu köyde tarla satışları %30 arttı. Çiftçilik yapan insanlar tarlalarını satıyorlar kazanamıyoruz diyerek. Bu durumda nasıl olurda üretim artar. Girdiler yüksek oldukça mahsulden verim alamayız.” Dedi.

Haber: İmdat Şahin

ulusalkanal.com.tr