BM'den koronavirüs kararı

Koronavirüs’e karşı küresel dayanışma teklifi Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda kabul edildi. Uluslararası işbirliğinin artırılması vurgulanan karar metininde, salgınla mücadelede her türlü ayrımcılık, ırkçılık ve yabancı düşmanlığına karşı çıkılması çağrısı yapıldı.

BM'den koronavirüs kararı

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Kovid-19 salgınına karşı küresel dayanışma ve uluslararası işbirliğinin artırılması çağrısı yapan kararı, oy birliğiyle kabul etti.

Karar, 193 üyeli Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda Norveç, İsviçre, Singapur, Endonezya, Lihtenştayn ve Gana tarafından hazırlandı.

Söz konusu kararda, yoksul ve salgından en fazla etkilenen ülkelere yardım edilmesi gerektiği vurgulandı. Küresel dayanışma ve uluslararası işbirliği çağrısı yapıldı.

BM kararında, her türlü ayrımcılık, ırkçılık ve yabancı düşmanlığına karşı çıkılması ve insan haklarına saygı gösterilmesi gerektiği belirtildi. Oy birliği ile alınan karar, Koronavirüs salgınına ilişkin alınan ilk Birleşmiş Milletler kararı olma özelliği taşıyor.

Öte yandan Rusya, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na “Koronavirüs salgınının neden olduğu zorluklar karşısında ticaret savaşlarına son verilmesi ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi onayı olmadan ülkelerin tek taraflı yaptırım kararı almaması” çağrısının yapıldığı bir tasarı sundu. Tasarı genel kurulda kabul görmedi. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre karara Amerika, Avrupa Birliği ve Ukrayna itiraz etti.

koronavirüs Kovid19 bm