İşte Türkiye ve Mısır’ın arasını bozan ABD'li

İstanbul’da yaşayan ABD’li Mısırlı gençlere terör saldırısı çağrısı yapıyor

İşte Türkiye ve Mısır’ın arasını bozan ABD'li

İstanbul’da ikamet ettiği iddia edilen Shabib King Bolsen adlı ABD vatandaşının Mısır Yönetimine yönelik olarak televizyon ve internetten yaptığı şiddet çağrıları Ankara ve Kahire arasında zaten soğuk olan ilişkilerin daha da kötüleşmesine neden oldu.

Bolsen’in karanlık geçmişi ise soru işaretleri uyandırıyor.

Asıl adı Shannon Moris. ABD doğumlu.

20’li yaşlarının başlarında İslam dinine geçtiği ve adını Shabib King Bolsen olarak değiştirdiği söyleniyor.

Denver’de bulunan Metropolitan State Universite’sinde başladığı siyaset bilimi eğitimini yarıda bıraktıktan sonra bir süre yerel gazetelerde çalışmış.

Ailesi, Birleşik Arap Emirlikleri merkezli “The National” gazetesine yaptığı açıklamada, Shabib’in daha sonra karısı ve çocuklarını alarak "İslami Devletin ütopyacısı” olmak üzere Birleşik Arap Emirliklerine yerleştiğini ifade ediyor.

Dubai’ye yerleşen Shabib’in ismi Alman işadamı Martin Herbert Steiner’in fuhuş nedeni ile öldürülmesine karışıyor.

Umman’a gitmek isterken yakalanan Shabib, mahkemedeki ifadesinde, Steiner’i öldürdüğünü ve cesedini bir bavul içinde çöle bıraktığını kabul ediyor.

Adam öldürmenin cezasının idam olduğu BAE’de, temyiz davaları sonucu 2013 yılında, maktulün ailesine kefalet ödeyerek serbest kalıyor.

2013 yılının sonlarında İstanbul’a yerleştiği tahmin ediliyor.

Mısır’da Müslüman Kardeşler iktidarının 3 Temmuz Devrimi ile yıkılması sonrası Facebook ve Twitter hesabından, Mısır yönetimine karşı şiddet çağrıları yapmaya başlıyor. Geçtiğimiz hafta Mısır’ın Şarm El Şeyk şehrinde düzenlenen ekonomik zirve öncesi Mısır’da yabancı yatırımlara yönelik saldırılar artmış, Mısırlı uzmanlar saldırıların amacının yabancı yatırımcıları Mısır’dan kaçırmak ve düzenlenecek ekonomik zirveyi ertelemek olduğunu ifade etmişti.

Yabancı yatırımlara yönelik saldırılar başlamadan önce, Shabib, İstanbul’dan yayın yapan İhvan’a yakın televizyon kanalları üzerinden, fast-food zinciri, yabancı bankaların şubeleri, telefon şubelerine ve kolluk kuvvetlerine yönelik saldırı çağrısı yapmıştı.

Shabib’in çağrısı sonrası Kahire’de yabancı yatırımlara yönelik saldırılar gerçekleştirilmiş ve sorumluluğu şimdiye kadar adı duyulmamış olan “Halkçı Direniş Hareketi” üstlenmişti.

Facebook ve Twitter sayfaları yaklaşık 50.000 kişi tarafından takip edilen Shabib, Kuran’dan alıntılar yaparak büyük şirketlerin iktidara getirdiğini iddia ettiği El-Sisi yönetimine karşı şiddet kullanımı çağrısı yapıyor.

New York Times’ın telefonla ulaştığı Bolsen, takipçilerini asla patlayıcı kullanmaya ve sivillerin zarar görebileceği saldırılara teşvik etmediğini ifade ederken, “ eğer birkaç kişinin ölmesi güvenlik güçlerinin elini zayıflatacaksa, bu bedel ödenmeli” ifadelerini kullanmaktan kaçınmadı.

Konu ile ilgili görüşlerine başvurduğumuz Mısırlı kaynaklar, Bolsen’in istihbarat örgütleri ile çalışmasının olası olduğunda hemfikirler.

Son dönemde artan terör saldırılarının adı hiç duyulmamış örgütlerce üstlenilmesini, İhvan’ın korku yaratmak üzere kullandığı bir taktik olduğu görüşü ise Mısırlı siyasi çevrelerce sıkça dillendiriliyor.

Kahire ve İskenderiye’de düzenlenen son terör saldırılarını sol söyleme yakın isimler kullanan örgütlerin üstlenmesi Mısır kamuoyunda soru işaretlerine neden olmuştu.

Sinan Güzaltan/Kahire

ulusalkanal.com.tr