Tüketime karşı dans eden kağıtlar bu sergide buluştu

Antalya'da bir sergi, eserlerinin yaratılışı bakımından dikkat çekiyor. Kullanılmış kağıt ve reklam broşürleri bu sergi de kağıt israfına karşı baş kaldırıyor

Tüketime karşı dans eden kağıtlar bu sergide buluştu

Antalya'da yaşayan Emekli Öğretmen Hikmet Özkaya 'Kağıtların Dansı' adını verdiği 13. kişisel sergisini Aydın Kanza Sergi Salonunda sanatseverlerle buluşturdu. Yaşamın her alanında yaygın kullanılan kağıdın israfına karşı önemi konusunda toplumda farkındalık yaratmak amacıyla 2005'te yola çıkan Özkaya, kullanılmış kağıtlara, reklam broşürlerine yeniden can veriyor. Kendi geliştirdiği 4 farklı bükme tekniğiyle kağıtların doğal rengini kullanarak yaptığı tablolarda toplumsal olayları da konu alan Özkaya, temel amacını sistemin dayattığı tüketim çılgınlığına karşı üretim bilincini topluma aşılamak olarak belirtiyor.

Reklam Broşüründen Sanat Eserine

Patentini de aldığı çalışmayla ilgili Özkaya, "Kağıtlarımı atılmış,reklam amacıyla kullanılan afişlerden elde ediyorum. Bizi tüketime zorlayan sistemin atılmış kağıtlarını tekrardan hayata kazandırıyorum. Bu kağıtların çok önemli olduğunu toplumumuza anlatmak düşüncesiyle başladım. Her bir market rengarenk emekli ve çok maliyetli kağıtları getirip kapımıza atmaya başladı bunlar önemsenmedi yağmurda, çamurda çürümeye terk edildi. Bunu görünce dedim ki, bu kağıtların ormanlardan elde edilen nesneler olduğunu ve önemini topluma anlatmak istedim. Bunu çıkıp sokakta tek tek kağıt atmayın demekle kimseye bunu anlatamazdım. Bunu ancak bir görsellik içinde yapmalıyım düşüncesiyle bu yola çıktım" diye konuştu.

Sarı Baretiyle Kara Elmas Diyarının Efendisi de Bu Sergide

Yakamozun yansıdığı Akdeniz'den, Van Gogh'un burçak tarlalarına, kızlı, erkekli direnen insanlardan, dağ çiçeklerine dönüşen kağıtlardan oluşan tablolar arasında dolaşırken dikkatimizi sarı baretiyle kara elmas diyarının efendisinin resmedildiği tablo çekiyor. 301 madencimizin şehit düştüğü vahşeti bir an olsun aklından çıkarmadığını vurgulayan Özkaya, günümüzde emek dünyasının görmez, duymaz, konuşmaz hale dönüştürülmek istendiğini belirterek, yalnızca baretiyle resmettiği madenci tablosuyla, isyanını yansıtmayı amaçladığını ifade etti.

Kişiye Düşünme Fırsatı Veriyor

Serginin çok sayıda katılımcıyla birlikte açılışını yapan Vatan Partisi Antalya İl Başkanı Yalçın Armen ise sergiyle ilgili şunları kaydetti; "Sergi, renk, desen, ışık, hareket, uyum zenginliğini sunmanın yanında doğa, tasarruf, zamanı değerlendirme ve geri dönüşüm bilinci gibi bir çok olumlu konuda düşünme fırsatı veriyor."

'Kağıtların Dansı' adlı sergi bu hafta sonuna kadar Aydın Kanza da görülebilecek.

Haber- Merve Demirağ

Fotoğraf: Ekin Akgün