Irak'tan Barzani'ye 3 gün süre

Irak Başbakanı Haydar el İbadi, Bölgesel Yönetime tüm sınır kontrollerini devretmesi için 3 gün süre verdi. Erbil'den bu talebe ret yanıtı geldi. Ardından Bağdat, uçuşları askıya alacağını duyurdu. Barzani ise referandumun ardından ilk kez konuştu ve "Yeni bir dönem başladı" dedi, diyalog çağrısı yaptı.

Irak'taki bölünme referandumu sonuçlandı. Bağdat hükümeti, Erbil'e yönelik ilk yaptırım adımını attı.

Açıklamayı Irak Başbakanı Haydar el İbadi yaptı. Erbil'den Irak'ın kuzeyindeki hava ve kara sınırlarında kontrolü 3 gün içinde devretmesini istedi.

"HİÇBİR UÇUŞA İZİN VERİLMEYECEK"

"Bakanlar Kurulu tüm sınırlarda kontrolün ele alınmasına karar verdi. Karar daha önce Milli Güvenlik kurulu tarafından alınmıştı. Bugün mecburi hale geldi. Bölgesel yönetim kontrolü cuma akşamı 18'e kadar Bağdat yönetimine teslim etmeli. Kürt bölgesindeki havalimanları devredilene kadar hiçbir uçuşa izin verilmeyecek."

Irak Başbakanı İbadi'nin havalimanı açıklamasına yanıt gecikmedi. Irak Bölgesel Yönetimi havalialanlarının Bağdat yönetimine teslim edilmesi talebini reddetti.

Erbil Uluslararası Havalimanı Müdürü Telar Faik ise Barzani destekli haber ajansı Rûdaw'a konuştu. Talebin gerçekçi ve uygulanabilir olmadığını söyledi.

Bağdat yönetimi de bu gelişmeler üzerine kritik bir karar aldı. Irak'ın kuzeyine uçuş yapan yabancı havayollarının uçuşlarının askıya alınacağı duyuruldu. Açıklamaya göre, uygulama Cuma günü başlayacak.

Öte yandan İbadi'nin çağrısından kısa süre sonra Irak Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani kameralar karşısına geçti.

Referandumun ardından ilk kez konuşan Barzani, "Evet kazandı." dedi, referandum ile Kürt halkı için yeni bir dönem başladığını söyledi. Irak hükümetinin Kürtleri tehdit etmeyi bırakması gerektiğini iddia etti. Diğer taraftan ise Bağdat'a diyalog çağrısı yaptı.

ulusal.com.tr

ırak