Rusya'da Taliban açıklaması

Taliban, Afganistan’daki etki alanını genişletiyor. Ülkenin yüzde 85’ini yeniden kontrol altına aldığını iddia eden Taliban’ın siyasi kanadından bir heyet, Rusya’ya gitti. Moskova yönetimi, Afganistan’daki durumun son derece gergin olması nedeniyle Taliban ile temasın bir “gereklilik” haline geldiğini açıkladı.

Rusya'da Taliban açıklaması

Afganistan'da Taliban militanları ile güvenlik güçleri arasında çatışmalar sürerken, Taliban’ın Katar’daki siyasi kanadından bir heyet Rusya’ya gitti.

Moskova’da basın toplantısı düzenleyen Taliban heyeti, Afganistan'ın yüzde 85'inin kontrolleri altında olduğunu iddia etti.

Taliban temsilcisi Şahabeddin Dilaver, Afgan hükümetiyle ateşkesi görüştüklerini, Doha'daki görüşmelerin başarılı olması halinde saldırıları durduracaklarını söyledi.

Dilaver’in, Amerika Birleşik Devletleri ile Taliban arasında, eyaletlerin yönetim merkezlerine saldırı düzenlenmeyeceğine dair bir anlaşma olmadığını söylemesi de dikkat çekti.

Taliban heyeti, Rusya Devlet Başkanı Putin’in Afganistan Özel Temsilcisi Zamir Kabulov ile bir araya gelmişti. Moskova’daki bu görüşme sonrasında Rusya Dışişleri yetkilileri, Taliban’ın, komşu ülkelerin sınırlarını ihlal edilmeyeceğine ve Afganistan’daki yabancı temsilciliklerin güvenliğine dair güvence verdiğini belirtmişti.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Putin’in, Taliban heyetinin Moskova’da bulunduğundan haberinin olduğunu söyledi. Afganistan’daki durumun son derece gergin olduğunu belirten Peskov, Taliban ile temasın bir “gereklilik” hâline geldiğini kaydetti.

rusya Rusya Devlet Başkanı vladimir putin taliban moskova Afganista Taliban militanları