AB'den operasyon kararı!

Akdeniz'deki göçmen akınını engelleyemeyen Avrupa Birliği, insan kaçakçılarına karşı askeri operasyon başlatma kararı aldı. İtalya komutasında yapılacak operasyonlarda insan kaçakçılarının tekneleri imha edilecek. Operasyonların Haziran ayında başlaması bekleniyor.

AB'den operasyon kararı!

Avrupa Birliği'nin Dışişleri ve Savunma bakanları, bir türlü başa çıkamadıkları insan kaçakçılığına karşı askeri operasyon kararı aldı.

Akdeniz'de yaşanan göçmen trajedilerinin ardından geçen ay Brüksel'de olağanüstü toplanan AB zirvesinde, insan kaçakçılarına ait teknelerin imha edilmesi kararlaştırılmıştı.

Bu kapsamda karargahı Roma'da bulunacak "EUNAVFOR Med" operasyonuna İtalyan Tümamiral Enrico Credendino komutanlık edecek.

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, operasyon planlamasına vakit kaybetmeden başlanacağını açıkladı. 3 aşamalı operasyon kapsamında istihbarat toplanacak, kaçakçı teknelerine çıkarma yapılacak ve tekneler imha edilecek.

AB liderlerinin Haziran'da yapacağı zirvenin ardından resmen başlaması beklenen operasyonlar için BM Güvenlik Konseyi'nden yetki alınması gerekiyor. Libya'daki teknelere el konulabilmesi için BM Sözleşmesi'nin yaptırım içeren 7'nci bölümü kapsamında İngiltere, Fransa, İspanya ve Litvanya tarafından sunulan karar tasarısının Güvenlik Konseyi'nden geçmesi gerekiyor.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, talep gelmesi halinde operasyona destek vermeye hazır olduklarını açıkladı.

İlk yıl için 11,8 milyon avro bütçe ayrılan operasyona; İtalya, Fransa, İngiltere, Almanya ve İspanya savaş gemileriyle katkıda bulunacak.

Akdeniz'de geçen yıl en az 3 bin 500, bu yıl ise bin 800 göçmen hayatını kaybetti.

ulusalkanal.com.tr

operasyon ab akdeniz