İran'dan Türkiye'ye teklif: PKK’ya Kandil ve Sincar’da operasyon düzenleyelim

Ankara - Tahran hattında terör örgütü PKK'yı bitirecek kritik açıklamalar geldi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İran ile birlikte PKK ve diğer terör örgütlerine yönelik her an bir operasyon yapılabileceğini açıkladı. İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri de İran meydasına konuştu, "Bölge ülkelerinin sınırlarının değiştirilmesine karşıyız. " dedi.

İran Genelkurmay Başkanı, Ankara'da ortaya konulan terörle mücadele ajandasını açıkladı; Türkiye'ye "Kandil'i ve Sincar'ı ezelim" teklifi yaptı. Ankara teklife sıcak. Operasyon kapıda...

İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri, hem Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar hem de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a konuyu açtı. Müşterek harekatın diplomatik ve askeri adımları görüşüldü.

Bakıri, Amerika'nın PKK'yı bölgesel partner hale dönüştürmesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Bu durumun "PKK'ya karşı acil müdahale gerektirdiğine" dikkat çekti.

Ankara da teklife olumlu yaklaştı. İddiaya göre Ankara’da harekât planları şimdiden oluşturulmuş durumda. Ancak Türk yetkililer operasyon öncesinde İran ile çerçevesi çizilmeye çalışılan 7 maddelik uzlaşma planını netleştirmek istiyor.

Eğer uzlaşma sağlanırsa Ekim Kasım ve Aralık ayı boyunca bölgede PKK’ya yönelik 9 noktadan operasyonlar başlatılacak.

Ankara, Tahran'ın otrak harekat teklifini değerlendirirken, Bakıri de İran medyasına konuyla ilgili ayrınbtıları paylaştı; mutabakat için sıcak mesajlar verdi. Tesnim haber ajansına konuşan Bakıri, yakın bir zamanda Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ın Tahran'ı ziyaret edeceğini belirtti, "İki ülkenin müzakerelerin sonuçlanması için çalışma yapacağını" söyledi.

Bakıri, Suriye ve Irak'taki PKK varlığı ile referandum tehdidi konusunda da Türkiye ile ortak görüşe sahip olduklarını belirtti.

İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri: Ortak görüşe sahibiz

İran ve Türkiye’nin Suriye’de güvenlik ve istikrarın sağlanmasında işbirliği yapması ve özellikle iki ülkenin silahlı kuvvetleri tarafından Astana müzakerelerinin desteklenmesi konusunda anlaştık. Ayrıca İdlib bölgesi konusunda ve Suriye’nin meşru devletinin bu ülkenin çeşitli yerlerinde özellikle Amerikalıların kanunsuz olarak bulunduğu Kuzey Suriye’de Suriye hükümetinin egemenliğinin sağlanması konusunda anlaşmaya vardık ve inşallah bu anlaşmamız gerçekleşecektir.

Kuzey Irak’ın bağımsızlık referandumu konusunda da iki ülke ortak görüşlere sahiptirler ve Irak’ın da içinde bulunduğu bölge ülkelerinin sınırlarının değiştirilmesine karşıdırlar.

ulusal.com.tr

türkiye iran pkk kandil Sincar