Üniversiteden de attılar

İstanbul Üniversitesi Araştırma Görevlisiyken işine son verilen Mehmet Perinçek, “Ermeni meselesiyle ilgili çalıştığım için cezaevine girdim. Şimdi de Ermeni meselesiyle ilgili yaptığım çalışmalar, doktora süreme eklenemeyerek okuldan atılıyorum” dedi

Üniversiteden de attılar

Ergenekon davasından hakkında 6 yıl hapis cezası verilen Akademisyen Mehmet Perinçek İstanbul Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü araştırma görevliliğinden çıkartıldı. Perinçek, atılma kararının hukuksuz olduğunu söyleyerek Bölge İdare Mahkemesi'ne başvuracağını söyledi.

Ergenekon davasında 2 yıl tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilen ve davanın karar duruşmasında 6 yıl hapis cezasına verilen Akademisyen Mehmet Perinçek'in İstanbul Üniversitesi'ndeki (İÜ) görevine son verildi. İÜ Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü'nde Araştırma Görevlisi olarak akademisyenliğe başlayan Perinçek, doktora tezini 6 yıl boyunca teslim etmediği gerekçesiyle kadrosu düşürüldü. Ekim ayı içinde kadrosunun sonlandırıldığını ve Enstitü ile ilişiğinin kesildiğini öğrenen Perinçek, karara karşı çıkarak İÜ yönetimini Bölge İdare Mahkemesi'ne vereceğini belirtti.

Tezi hazırdı

Perinçek, cezaevinde yazılı savunma yapmadı. Cezaevindeki bilgisayar saatini tez yazmaya ayırdı. Tezini bu şekilde bitirdi. İstanbul Üniversitesi yönetimi ise Perinçek'in tezini savunmasını engelledi. Mehmet Perinçek'in hazır olmasına rağmen tez savunması alınmadı.

Perinçek, 1 buçuk sene Dışişleri Bakalığı'nın verdiği görevle Rusya'ya çalışmaya gittiğini anlattı. Rusya'da geçirdiği zamanın doktora süresine eklenmediğini kaydeden Perinçek şunları söyledi: “İdarenin kusurundan kaynaklanan sebeplerle savunma imkanım elimden alındı. İşin ilginç tarafı, ben Ergenekon Mahkemesi'nde yargılanırken iddianamede 'Mehmet Perinçek Ermeni meselesi hakkındaki çalışmaları ile milli hassasiyetleri kullanarak Ergenekon Terör Örgütü'nü propagandasını yaptı' denildi. Ermeni meselesiyle ilgili çalıştığım için cezaevine girdim. Şimdi de Ermeni meselesiyle ilgili yaptığım çalışmalar, doktora süreme eklenemeyerek okuldan atılıyorum.”

Makalesi olmayanlar doçent oluyor!

Perinçek sözlerine şöyle devam etti: “Ankara'dan, iktidar çevrelerinden tanıdığın var mı yok mu? Kıstas buna gelmiş durumda. Tek makalesi olmayan insanlar üniversitelere yardımcı doçent olarak alınıyor. Benim Amerika'dan Rusya'ya, Avrupa'dan Hindistan'a kadar bir çok yerde 3-5 ayrı dilde kitaplarım, akademik makalelerim çıktı. Ama bunlar beni üniversiteden atıyorlar! Tek bir makalesi olmayan adamları da alıyorlar, üniversitede idari makamlara getiriyorlar; üst düzey yönetici yapıyorlar. Sözde Ermeni soykırımının 100. yılında beni de okuldan atmaları tamamen Ermeni meselesiyle ilgili yaptığım çalışmalardan dolayıdır. Ermeni meselesiyle ilgili Dışişleri Bakanlığı'nın izniyle Rusya'ya gitmeseydim tezimi çoktan bitirmiş olacaktım. Bunu yaptığım için beni cezalandırıyorlar.”

Diğer mağdurlar davayı kazandı

İstanbul Üniversitesi'nin idari tutumunu Bölge İdare Mahkemesi'ne taşıyacağını kaydeden Perinçek, “Kesilikle kazanacağımı düşünüyorum. Tamamen hem haksız hem hukuksuz işlem yapılıyor” dedi.

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde araştırma görevlisi olarak çalışan Mehmet Akif Bardakçı da aynı haksız durumla karşılaştı. Tez İzleme Komitesi'nin 2 kere toplanmasının ardından doktora tezini savunmak isteyen Bardakçı, yapılan hatanın fark edilmesinin ardından Komite'nin ancak 6 ay sonra toplanabildi. Bardakçı'nın 6 senesinin dolması üzerine Araştırma Görevliliği kadrosunun düştü. Bardakçı, Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurdu ve yürütmeyi durdurma kararı verildi. İstanbul Teknik Üniversitesi Araştırma Görevlisi Ahmet Tohumcu da aynı sorunla karşılaşarak İstanbul Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkeme, kararında “Davacının görevine son verilmesinin hukuka ve kanuna aykırı olduğu ayrıca davacının ekonomik ve sosyal hayatını doğrudan etkileyecek nitelikteki dava konusu işlemin yürütülmesi durumunda giderilmesi güç zararların doğacı sonucuna ulaşılmaktadır. Dava konusu işlemin yürütülmesinin durdurulmasına oybirliğyle karar verildi.”

ulusalkanal.com.tr

Doğu Perinçek Silivri istanbul üniversitesi mehmet perinçek atıldı