Arap Birliği'nden IŞİD'e karşı ittifak kararı

Kahire'de toplanan Arap Birliği, IŞİD'e karşı ittifak kararı aldı. Dışişleri bakanlarının katıldığı toplantıda IŞİD'le mücadele için tüm gerekli önlemlerin alınması ve uluslararası girişimlerde rol alma konusunda fikir birliğine varıldı. Diplomatik kaynaklar, birliğin bu kararını "ABD'nin IŞİD operasyonlarına yeşil ışık" olarak yorumladı.

Arap Birliği'nden IŞİD'e karşı ittifak kararı

Arap Birliği dün Kahire'de bir araya geldi. Dışişleri bakanları seviyesinde gerçekleşen zirvenin gündeminde IŞİD yer aldı.

Zirvenin kapanış bildirisinde üye ülkeler, IŞİD'e karşı alınacak önlemler konusunda anlaştı. Kahire'deki toplantıda, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin "Yabancı militanların bölgeye geçişini ve örgütün finansmanını engelleme" kararı desteklendi.

Yine kapanış bildirisinde yer alan maddeye göre Arap Birliği IŞİD'e karşı uluslararası, bölgesel ve ulusal girişimlerle ortak hareket edecek.

Uzmanlar, Kahire'deki zirveden çıkan "uluslararası ittifak" kararını "Amerika'nın IŞİD politikasına yeşil ışık" olarak yorumladı. Arap Birliği'nin Amerika'nın "çekirdek koalisyon" planına göz kırptığını söyleyen kaynaklar, Arap ülkelerinin bu koalisyonun bölgesel ayağı olacağını söyledi.

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry de toplantı öncesinde Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el Arabi'yi telefonla arayarak Arap coğrafyasının "çekirdek koalisyon"da rol almasını istemiş; askeri, istihbarat, ekonomi ve diplomasi alanlarında ittifak önerdi.

Kerry, gelecek hafta Suudi Arabistan ve Ürdün'ü ziyaret edecek. Kerry, Ortadoğu'da silahlı grupların ana finansman kaynaklarından sayılan Körfez ülkeleriyle "radikal örgütlere karşı eylem planını" masaya yatıracak.

ulusalkanal.com.tr