AB'den Belarus'a yaptırım kararı

Avrupa Birliği, Belarus'ta 31 üst düzey yetkiliye yaptırım kararı aldı. 9 Ağustos'taki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin hileli olduğunu iddia eden AB, bu kararı, seçimlere yanıt olarak aldı. Eylül ortasından itibaren de uygulamaya başlayacak. Ülkede seçimlerin ardından başlayan Batı destekli protestolar da sürüyor.

AB'den Belarus'a yaptırım kararı

Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun seçim zaferini tanımayan Avrupa Birliği, Belaruslu 31 üst düzey yetkiliye yaptırım kararı aldı.

AB'li diplomatlara göre bu karar, Batı'nın 'hileli' dediği 9 Ağustos seçimlerine yanıt olarak alındı. AB, yaptırım kararını eylül ayı ortasından itibaren uygulamaya başlayacak.

AB Dışişleri Bakanları, geçen ay Berlin'de yaptıkları toplantıda da "AB seyahat yasağı ve mal varlıklarının dondurulması" gibi yaptırımlar konusunda hem fikir olduklarını açıklamıştı. Ancak kimi hedef alacaklarına karar vermemişlerdi.

Reuters'a konuşan diplomatlar, yaptırım uygulanacak kişilerin hileli olduğunu iddia ettikleri seçimden ve protestoculara yapılan şiddetten sorumlu olan isimler olduğunu belirtti.

Diplomatlar ayrıca, "Başlangıçta 14 isim üzerinde anlaştık. Ancak bir çok ülke bunun yeterli olmadığını düşündü. Daha sonra bir başka 17 isim üzerinde uzlaşmaya vardık." ifadelerini kullandı.

Öte yandan Belarus'ta seçimin ardından başlayan batı destekli protesto gösterileri de sürüyor.

İşte bu kışkırtılan gösterilerin gölgesinde AB, seçim çağrılarını desteklemeyi hedefliyor.

ulusal.com.tr

avrupa birliği ab belarus