Bildiri yayınlayan liselilere disiplin soruşturması ve polis baskını

Bildiri yayınlayan liselilere disiplin soruşturması ve polis baskını

Liselilerin yayınladığı bildirilere toplumun birçok kesiminden destek gelirken isyanı bastırmak için de düğmeye basıldı. Sakarya ve Ordu’da 7 öğrenci hakkında disiplin soruşturması başlatıldı. Gerici eğitim politikalarını eleştirip bildiri yayınlayan Samsun Anadolu Lisesi'ni Terörle Mücadele (TEM) polisleri bastı. Aydınlık’tan Bülent Karslıoğlu’nun haberine göre; Türkiye Liseliler Birliği öncülüğünde 365 liseden öğrencilerin kamuoyuna açıkladığı bildirinin imzacılarından olan Samsun Anadolu Lisesi’ne müdürün daveti üzerine polis baskın yaptı.

Aydınlık’ın haberi şöyle:

İstanbul Erkek Lisesi'nde başlayıp tüm yurtta karşılık bulan hükümetin eğitim politikalarını eleştiren liseli öğrencilerinin eylemlerine Samsun Anadolu Lisesi de bir bildiri yayınlayarak katılmıştı. Samsun Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri dün sabah erken saatlerde okul müdürünün daveti üzerine Samsun Anadolu Lisesi'ne baskın yaptı.

OKUL MÜDÜRÜ POLİS ÇAĞIRDI

Yayınlanan bildiri sonrası, okulun bu yıl mezun olan öğrencileri ile eski mezunlar okula girmek istedi. Yönetim, mezunların okula girmesine izin vermedi. Okul yönetimi ile mezun öğrenciler arasında gerginlik yaşandı. Gerginlik üzerine okul müdürü terörle mücadele polislerini okula davet etti. Polis de sabah saatlerinde okula baskın yaptı.

İNTERNET SİTESİNDEN PROVOKASYON

Samsun’da yayın yapan ve AKP’ye yakınlığı ile bilinen akasyam.com isimli internet sitesi, 12 Haziran’da (baskından bir gün önce) yaptığı haberde, bildiri yayınlayan öğrencilerin yanı sıra öğretmenleri de hedef göstererek, “Kendilerine sempatizan ve militan bulmakta zorlanan marjinal ve radikal örgütler için yeni bir fidanlık da belirlenmiş oldu” ifadelerini kullandı. Site ayrıca, haberin sonunda özellikle öğretmenlere gözdağı vererek, “Bu grubun Cuma günkü karne törenini protesto ve boykot yapacağı duyumları almış durumdayız. Gerek bu bildiriyi hazırlayanlara ve gerekse bu bildirinin bu bildirinin yayınlanmasında perde arkasında ki güç odaklarına TCK Madde: 257 yi hatırlatmak gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

Samsun Anadolu Lisesi’nde öğrencilerin tepkisini toplayan olaylar ise şu şekilde:

ETEK BOYU KRİZİ

Samsun Anadolu Lisesi öğrencileri 5 Aralık 2014’te, 8 Aralık'ta yapılacak okulun kuruluş yıldönümü etkinlikleri için çeşitli gösterilerin yer aldığı program hazırladı. Program için okul idaresi tarafından İlkadım İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bilgi verildi. İlkadım İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından okul idaresi telefonla aranarak, programda bulunan kızlı- erkekli dans gösterisinin çıkarılması istendi. Gerekçe olarak ise kız öğrencilerin eteklerinin kısa olduğu gösterildi. Haberi alan öğrenciler okul çıkışında bir araya gelerek eski mezunların da katılımıyla protesto etti. Tepkiler üzerine öğrenciler hazırladıkları program dahilinde dans gösterilerini yapabildiler.

DANS GİTTİ MEHTER TAKIMI GELDİ

Daha sonraki süreçte geçen yıl düzenlenen etkinliklerde dans gösterisi kaldırıldı. Yerine mehter takımı getirildi. Bu yıl ise mezuniyet töreninde, terör olayları gerekçe gösterilerek etkinlikler iptal edildi. Sadece kep atma töreni yapıldı.

ATATÜRK'SÜZ ÇANAKKALE!

Öğrencilerin tepki gösterdiği bir diğer olay ise, bu yıl 18 Mart Çanakkale Zaferi etkinliklerinde konuşan Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil’in, Çanakkale Savaşı’nı anlatırken konuşmasında Mustafa Kemal Atatürk’ün ismini hiç geçirmemesine oldu.

EĞİTİMCİLERDEN DESTEK

Samsun Anadolu Lisesi öğretmenleri, bildiri yayınlayan öğrencilerine sahip çıktı.

Aynı zamanda Samsun Anadolu Lisesi’nde öğretmen olan Eğitim-İş Samsun Şube Başkanı Rüstem Kara, Aydınlık’a değerlendirmelerde bulundu. İki yıl önce okulun kuruluş yıldönümünde öğrencilerin modern dans gösterisine müdahale edildiğini, bu yıl ise mezuniyet töreninde sadece öğrencilerin çağrıldığını, kep atma töreni yapıldığını belirtti. “Hepimizin acısı şehit cenazeleri gelirken elbette öğrencilerimiz bahçede davul çalıp, horon tepmeyeceklerdi” diyen Kara, “Ancak özel okullar da basına yansıdığı gibi bütün mezuniyet törenlerini yaptılar. Balolarını yaptılar. Onlar yaparken Milli Eğitim Müdürlükleri ne yaptılar?” diye sordu.

Gençlere başka bir hayat tarzının kabul ettirilmek istendiğini, bu tepki eylemlerinin nedenlerinin çok yönlü araştırılması gerektiğini vurgulayan Kara şunları söyledi: “Okulda yapılan bir takım etkinlikler öğrencilerin tepkilerine neden olmuştur. Öğrencilerin arkasında siyasi bir yapı aramak yanlış olur. Öğrencilerimiz tepkilerini dile getirmiştir.”

SAKARYA VE ORDU’DA 7 ÖĞRENCİYE DİSİPLİN SORUŞTURMASI

Türkiye Liseliler Birliği’nin (TLB) "Liselerde Gericiliğe Geçit Vermeyeceğiz" başlığıyla imzaya açtığı ve 365 okulun imzaladığı bildiri idarecileri korkuttu. Sakarya ve Ordu'da toplam 7 TLB üyesi öğrenciye disiplin soruşturması açıldı. Okul müdürlerinin yürüttüğü soruşturmada öğrencilere, "TLB ile bağlantın nedir, bildiriye imza attın mı" gibi sorular yöneltildiği öğrenildi. İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün talimatıyla açılan soruşturmalarda ayrıca öğrencilere Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idam edilişlerinin yıl dönümü olan 6 Mayıs'taki anma etkinliklerine katılıp katılmadıkları da soruldu. Şu ana kadar soruşturma açılan okul sayısı 5'i buldu. TLB bildirisine imza atan liseler içinde de bulunan okullar şöyle: Sakarya Atatürk Anadolu Lisesi, Ordu Züver Kaya Ticaret Meslek Lisesi, Fatsa Atatürk Anadolu Denizcilik ve Meslek Lisesi, Ordu Mesleki Teknik Anadolu Lisesi ve Ordu Özel Bilim Lisesi.

İSYAN GİDEREK BÜYÜYOR

Konuyla ilgili konuşan TLB Genel Başkanı Bora Çelik, "Bildiriye imza atılan okullardaki idareciler il milli eğitim Müdürlüklerinin talimatı ile harekete geçmişlerdir. Bu hukuksuz şekilde yapılan disiplin soruşturmaları ile liseli arkadaşların dirençleri kırılmaya çalışılmak istenmektedir. Ama Türkiye'yi karanlık bir bataklığa sürükleyen bu zihniyete karşı liselilerin isyanı gün geçerek daha da büyümektedir" dedi.

İstanbul Erkek Lisesi’yle başlayan idarecilere yönelik protestolar Türkiye geneline yayılmıştı. Türkiye'nin köklü liselerindeki protestoların ardından TLB önderliğinde başlayan imza kampanyası ile Türkiye genelinde 365 lise idarecilerinin gerici ve baskıcı tutumlarını protesto etmişti.

ulusalkanal.com.tr

polis baskını