16. Astana görüşmeleri başladı: Türkiye, Rusya ve İran arasında kritik toplantı

Suriye konulu Astana görüşmelerinin 16'ıncısı Kazakistan’da yapılıyor. Türkiye, Rusya ve İran heyetleri, Suriye'de kalıcı barış ve istikrarın sağlanması için yol haritasını görüşüyor. Astana toplantısına, Irak, Ürdün ve Lübnan da gözlemci olarak katılıyor.

16. Astana görüşmeleri başladı: Türkiye, Rusya ve İran arasında kritik toplantı

Astana garantörleri Türkiye, Rusya ve İran, Suriye krizine kalıcı ve barışçıl çözüm arayışları kapsamında 16’ıncı kez bir araya geldi.

Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’da yapılan toplantıya, Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen’ın yanı sıra, Irak, Ürdün ve Lübnan gözlemci statüsüyle katılıyor. Türkiye heyetine Dışişleri Bakanlığı Suriye ile ikili siyasi ilişkiler Genel Müdürü Büyükelçi Selçuk Ünal başkanlık ediyor.

Toplantılarda Suriye’yi Dışişleri Bakan Yardımcısı Ayman Susan, askeri muhalefeti ise Ahmet Tuma temsil ediyor.

İki gün sürecek toplantılarda Suriye’deki son durum, insani yardımların ulaştırılması, Cenevre’deki Suriye Anayasa Komitesi çalışmalarının yeniden başlatılması, mahkumların değişimi, rehinelerin serbest bırakılması ve kayıp kişilerin aranması gibi güven artırıcı önlemler başlıca gündem maddeleri olacak.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Lavrentyev, taraflar arasında yapıcı bir diyaloğun kurulması için girişimlerini sürdüreceklerini söyledi. Suriye üzerindeki siyasi baskıya son verilmesi için uluslararası topluma açık çağrıda bulunmayı hedeflediklerini belirtti. Rus Temsilci, "Artık Suriye’de durumu istikrara kavuşturmak ve ekonomisini kalkındırma faaliyetlerine yönelmek istiyoruz" ifadesini kullandı.

Suriye konulu Astana Görüşmeleri, 2017’de Suriye krizine çözüm getirmek amacıyla Türkiye, Rusya ve İran garantörlüğünde başlatılmıştı.

türkiye rusya iran suriye ırak Ürdün vladimir putin astana dışişleri bakanlığı lübnan kazakistan toplantı 16. Astana görüşmeleri nur sultan Selçuk Ünal