'Torba tasarı'nın 4'üncü bölümü kabul edildi

Maden ve tütün üreticisine darbe vuran düzenlemelerin yer aldığı Torba Yasa'nın maddeleri Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Ancak alınan karar gereği teklifin tümü üzerinde oylama yapılmadı. Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin yeniden düzenlendiği Torba Yasa'da, madenler ocaklarının özelleşmesinin önünü açacak değişiklikler de yer alıyor.

'Torba tasarı'nın 4'üncü bölümü kabul edildi

127 maddeli Torba Yasa'nın bütün maddeleri Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Dün 14'te başlayıp bu sabah 7'ye kadar mesai yapan Genel Kurul'da Torba Yasa'nın tümü üzerindeki oylama, önceden alınan karar gereği yapılmadı.

Yasaların hayata geçmesi için tümü üzerindeki oylamanın yapılması ve ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın onaylaması gerekiyor.

Torba Yasa binlerce üreticiyi yakından ilgilendiriyor. Teklifin 58'inci maddesine göre Türkiye Kömür İşletmeleri'ne ait kiralanmış maden ocaklarının ruhsatları satılabilecek.

Bir başka düzenlemeye göre de sadece işleyip tekrar ihraç etmek üzere tütün işleme fabrikalarına izin verilecek. Bireysel üretime ise hapis cezası gelecek.

Torba Yasa içinde, tepki toplayan Motorlu Taşıtlar Vergisi de var. Hükümet önce MTV'de yüzde 40 zam yapmıştı. Ardından gelen eleştirilerde hükümet kısmi geri adım attı. Bu kapsamda, Torba Yasa'daki düzenlemeye göre MTV zammı en yüksek yüzde 25 olacak.

Tüzel kişiliği kaldırılan köylerde alınması gereken vergi, harç ve katılım paylarının tahsilatının 31 Aralık 2017'den 31 Aralık 2020'ye ertelenmesi de teklifte yer alıyor.

Yine Torba Yasa'ya göre terörle mücadelede yaralanan vazife malulleri ile 15 Temmuz Darbe Kalkışmasının bastırılması sırasında yaralananlar memur olabilecek. Asgari ücretin 1404 liranın altına düşmemesi için çalışanlara ilave geçim indirimi sağlanacak ve ay sonları ödenen işsizlik maaşı her ayın 5’inde ödenecek.

ulusal.com.tr

TBMM Genel Kurulu