''Toprak bütünlüğümüzün korunmasını şiddetle vurguluyoruz''

Irak İslam Yüksek Konseyi lideri Ammar el-Hakim, Irak’ın toprak bütünlüğü ve Peşmerge’nin operasyonlardaki desteğine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Geniş bir heyetle İran’ı ziyaret eden Iraklı lider, ülkesindeki 'bağımsız Kürdistan' açıklamalarını sorumsuzluk olarak niteledi. Ulusal Kanal’a konuşan Iraklı milletvekili Ali Ellak ise, “bölgesel yönetim IŞİD sonrası yeni toprak elde edemeyecek” dedi.

''Toprak bütünlüğümüzün korunmasını şiddetle vurguluyoruz''

Irak İslam Yüksek Konseyi ve Irak Ulusal İttifakı Başkanı Ammar al-Hakim üst düzey temaslarda bulunmak üzere İran’ın başketi Tahran’ı ziyaret etti.

Geniş bir heyetle Tahran’a gelen al-Hekim, ülkesinin Tahran büyükelçiliğinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Ammar al-Hakim, Irak merkezi hükümetinin, bölgede yaşanan sorunların çözümünde, “Tahran, Ankara, Riyad, Kahire’nin Bağdat hükümeti ile mutabık kalarak hareket etmeleri çağrısında bulunuyor” dedi.

Irak Ulusal Koalisyonu lideri, Irak’ın bölünmesi hakkındaki sorulara "Biz toprak bütünlüğümüzün korunması gerektiğini şiddetle vurguluyoruz." şeklinde yanıt verdi.

Ammar al-Hakim, ülkesindeki bölgesel Kürt yönetimi yetkililerinden gelen bağımsızlık açıklamalarınatepki gösterdi.

Açıklamaları sorumsuzca olarak niteleyen Irak’lı lider, Barzani’nin operasyonların ardından Peşmergenin geri çekleceğini açıkladığını söyleyerek "Barzani, bizim toprak bütünlüğümüz ve Ulusal birliğimizin korunması yolunu izlemeye söz vermiştir." dedi.

Ulusla Kanal’a konuşan Irak Milletvekili Ali Ellak da Barzani’nin Bağdat ziyaretini hatırlatarak, Iraklı Kürtlerin ellerinde bulunan topraklardan başka yeni toprak elde etme haklarının olamayacağını vurguladı.

"Bildiğiniz gibi Barzani, yakın zamanda Bağdat’ı ziyaret etti. Bağdat’ta gerçekleşen görüşmelerde Barzani, Peşmerge güçlerinin, IŞİD’in elinden aldığı topraklardan geri çekileceğini ve bu toprakları Irak merkezi hükümetine bırakacağını kabul etti. Bölgesel yönetim IŞİD krizinden önce hangi topraklar üzerinde ise yine o topraklar onların yönetiminde kalmaya devam edecek, ellerinde bulunan topraklardan başka yeni toprak elde etme hakları olmayacak."

Haber-Kamera: Yakup ASLAN

ulusalkanal.com.tr

iran ırak yakup aslan