IRAK-ABD müzakeresi

Amerika Birleşik Devletleri, Irak’taki askeri varlığını azaltacak. Bağdat ve Washington yönetimleri arasında yapılan müzakereden Amerikan askerlerinin sayısının azaltılması sonucu çıktı. Washington, önümüzdeki aylarda asker azaltacağı yönünde taahhüt verdi.

IRAK-ABD müzakeresi

Amerika Birleşik Devletleri Irak’taki asker sayısını azaltacak. Bu karar Bağdat ile Washington yönetimleri arasında yapılan müzakerede verildi.

Irak Parlamentosu, 5 Ocak'ta ABD güçlerinin Irak'tan çıkarılmasına karar vermiş ve uygulamayı hükümete bırakmıştı. Dün Irak ve ABD arasında video konferans yöntemiyle müzakere yapıldı. 1. ve 2. Körfez Savaşları ile 2008’de DEAŞ bahanesiyle bölgeye yerleşen ABD, önümüzdeki aylarda asker sayısını azaltma sözü verdi.

Yapılan ortak açıklamada, “DEAŞ tehdidinin ortadan kaldırılması konusunda elde edilen önemli ilerlemeler ışığında, ABD, önümüzdeki aylarda Irak'taki asker sayısını azaltmaya devam edecek ve geri kalan güçlerinin durumu hakkında Bağdat yönetimiyle diyalog halinde olmayı sürdürecek" ifadelerine yer verildi.

Washington yönetiminin kaç askeri ne zaman çekeceğine ilişkin bir bilgi paylaşılmadı.

Müzakereyi değerlendiren Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi, “Toplantıda, ABD'nin Irak'tan çekilmesi ve hiçbir üssün kalmaması konusuna vurgu yapıldı. Stratejik diyalog toplantısında ayrıca Mecliste alınan ABD askerlerinin çekilmesi kararı da tanındı" dedi.

Irak Parlamentosu’nun ABD güçlerinin çıkarılması kararından sonra ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri, bazı üslerinden ayrılıp, buraları Irak ordusuna teslim etmişti. Amerikan güçleri, ülkenin batısındaki en büyük üslerden biri olan Ayn el-Esed ile kuzeyde bazı noktalarda varlığını sürdürüyor.

abd deaş ırak