Anayasa değişikliği müzakerelerinde Cumhurbaşkanı'nın partisiyle ilişkisi bölümünde bazı pürüzler var

AKP ile MHP arasında yürütülen başkanlık içeren Anayasa değişikliği müzakerelerinde Cumhurbaşkanının partisiyle ilişkisi bölümünde bazı pürüzler var. AKP, Cumhurbaşkanının genel başkan sıfatıyla partide görev almasını, MHP ise almamasını istiyor. İki parti arasındaki bir diğer tartışma ise Cumhurbaşkanının Yüce Divan yoluyla görevden alınması.

Anayasa değişikliği müzakerelerinde Cumhurbaşkanı'nın partisiyle ilişkisi bölümünde bazı pürüzler var

İlk turu tamamlanan başkanlık içeren Anayasa değişikliği müzakerelerinde, bazı başlıklarda yaşanan pürüzler ortaya çıktı.

Milliyet Gazetesi'nin haberine göre, ilk tur müzakerelerinde görüşülen 11 maddede görüşmelerin tıkandığı ilk başlık Cumhurbaşkanı'nın partisiyle ilişkisi bölümü.

AKP, cumhurbaşkanının partisiyle ilişkili olmasını ve genel başkan sıfatıyla parti yönetiminde de yer almasını istiyor.

MHP Cumhurbaşkanının partili olmasına destek veriyor, ancak cumhurbaşkanının partisinde genel başkan veya başka herhangi bir görevde bulunmasını istemiyor.

MHP'li kurmaylar, yürütmenin başı konumundaki cumhurbaşkanının bir partinin genel başkanı olmasının "Denge" ve "Tarafsızlığı" zedeleyeceğini düşünüyor.

AKP ile MHP arasındaki müzakereleri tıkayan ikinci başlık ise Cumhurbaşkanının Yüce Divan yoluyla görevden alınması.

AKP, Cumhurbaşkanı'nın Yüce Divana gitmesi için Meclis'in dörtte üçünün oy vermesi gerektiğini savunuyor.

MHP ise buna karşılık iki farklı öneri getiriyor. Birinci öneri, Cumhurbaşkanının seçilmesi için gerekli oy oranı yüzde 50 ise buna karşılık Yüce Divan yolunun açılması için de Meclis’te yüzde 50 oy çoğunluğu aranması.

MHP'nin ikinci önerisi ise "Cumhurbaşkanı yüzde kaç oyla seçildiyse, Meclis’te de aynı oy oranıyla Yüce Divan’a sevk edilsin" oldu. Yani, MHP’ye göre yüzde 60'la seçilmiş bir cumhurbaşkanı Meclis'te de yüzde 60 oy oranıyla görevden alınmalı.

ulusalkanal.com.tr

anayasa akp mhp