Ankara-Moskova hattında Kırım masası

Türkiye ile Rusya, aralarında gerginlik konusu olan Kırım meselesini doğrudan görüşmeye başladı. Bu çok çarpıcı bilgiyi Kırım Kalkınma Vakfı Başkanı Ünver Sel, Ulusal Kanal’a açıkladı. Peki kurulan Kırım masası bölgedeki hangi sorunları çözecek?

Kırım süreci Soçi’de başladı. Ancak süreç, Rusya ile sınırlı kalmayacak.

Kırım meselesi, Ankara ile Moskova arasında sorun yaratan konulardan biri.

Kırım tatarları 2014 yılında yaptığı referandumla Rusya’ya bağlanmayı tercih etti. Ancak Ankara, Rusya’nın Kırım’ı ilhak ettiğini savundu. Moskova ise Kırım tatarlarının özgür olarak Rusya’ya bağlanmayı seçtiği görüşünde. İki ülke de Kırım meselesini 2014 yılından bu yana doğrudan görüşmedi. Rusya’ya göre, Türkiye Kırım politikasını Ukrayna’nın görüşleri doğrultusunda belirliyordu. Kritik Soçi zirvesinde ise önemli bir adım atıldı. Türkiye ile Rusya arasında doğrudan Kırım meselesi görüşülmeye başlandı.

Peki iki ülke arasında kurulan “Kırım” hattı, neden önemli? Kırım masası hangi sorunları çözecek? Masanın, bölgesel işbirliğini arttıracağını söyleyen Uzmanlara göre ilk etki dağlık Karabağ’da olacak. Azerbaycan’a bağlı olan dağlık Karabağ bölgesi Ermenistan işgali altında.

Ulusal Kanal’a özel açıklamalar yapan Kırım Kalkınma Vakfı Başkanı Ünver Sel, Libya’daki barış sürecine de katkı sağlanacağını belirtti. Rusya’nın Libya’da etkili olduğunu söyleyen Sel, Türkiye’nin de sürece dahil olacağını söyledi.

ulusal.com.tr

ankara türkiye rusya moskova kırım