Şiddete en çok 18 yaş altı kızlar uğruyor

UNİCEF’in hazırladığı rapor Türkiye’deki kadına şiddetin boyutlarını gözler önüne serdi. Rapora göre şiddete en çok 18 yaş alındaki kız çocukları uğruyor. Kadına en çok şiddet uygulayanın da eş ve erkek arkadaşın olduğu belirtildi. Polis ise şiddet karşısında sadece arabulucu oluyor.

UNİCEF’in “Şiddeti İzleme ve Göstergeleri Kılavuzu” isimli kitabında Türkiye’de kadına şiddet ilgili çarpıcı veriler ortaya çıktı.

Rapordaki veriler şiddete en fazla 18 yaşın altındaki kız çocuklarının maruz kaldığını; en çok şiddeti de koca ve erkek arkadaşın uyguladığını gözler önüne serdi.

Şiddete uğrayan kadınların yüzde 37’sinin 18 yaş altı çocuk, yüzde 26’sı eş, yüzde 10’u sevgili, yüzde 8’i resmi nikahlı olmayan eş, yüzde 8’i hırsızlığa uğrayan kadın, yüzde 3’ü de fuhuşa itilen kadın olduğu belirtildi.

Kadına şiddet uygulayanların ise, yüzde 39’u eş, yüzde 19’u tanışılmamış erkek, yüzde 14’ü sevgili-arkadaş, yüzde 11’i erkek kardeş ve yüzde 8’i de baba.

Raporu Ulusal Kanal’a değerlendiren Cumhuriyet Kadınları Derneği Genel Sekreteri Zülküfe Gültekin, rapordaki tabloda AKP'nin rolünün büyük olduğunu ifade etti. Yeni yönetmeliklerle kadının dört duvar arasına hapsedildiğini vurguladı.

Gültekin, kadına karşı şiddetle mücadele ettiklerini söyledi.”Kadınların onurlu yaşaması için ülkeyi AKP iktidarından kurtarmalıyız” diye konuştu.

ulusalkanal.com.tr

# kadına şiddet # unicef raporu