HDP'nin de içinde yer aldığı DTK 14 maddelik özerklik-bölünme bildirgesini açıkladı

İçinde HDP'nin de olduğu Demokratik Toplum Kongresi bölünme deklarasyonu yayınladı. "Ülkeninin genelinde özerk bölgeler oluşsun ve her birinin ayrı Meclisi olsun" denilen deklerasyonda Abdullah Öcalan'ın da serbest bırakılması istendi. HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş alınan tüm kararları kabul ettiklerini açıkladı.

HDP'nin de içinde yer aldığı DTK 14 maddelik özerklik-bölünme bildirgesini açıkladı

"Türkiye'de özerk bölgeler kurulsun... Anayasa değişsin ve bölgesel Meclisler ilan edilsin. Kürtçe resmi dil olsun..."

Türkiye'nin üniter yapısını baştan aşağı değişmesini zorunlu kılan bu maddeler HDP'nin de içinde yer aldığı Demokratik Toplum Kongresi tarafından bir bildirgeyle talep edildi.

Türkiye'yi etnik, mezhepsel ve cinsiyetçi temelde bölmeyi anlatan 14 maddelik bildirgeyi DTK Eş Başkanı Hatip Dicle açıkladı. Dicle, önce PKK lideri Abdullah Öcalan'ın Serbets bırakılmasını istedi.

Ardından özerkliğin tanımı yapıldı. Birinci maddede "Ülke genelinde kültürel, ekonomik, coğrafi yakınlıkları dikkate alınarak bir veya birkaç komşu şehri kapsayacak biçimde demokratik özerk bölgeler oluşturulsun" denildi. Bu bölegelerin yönetimi için de bölgesel meclislerin kurulması önerildi.

PKK'lıların da sözde özerk bölgelerde asayiş kuvveti olarak kabul edilmesi "Yereldeki asayişin tümünü sağlayacak resmi yerel güvenlik birimleri kurulsun" ifadesiyle tarif edildi.

Bildirgede Türkçe'nin yanında yerel dillerin de resmi dil olarak tanınması talep edildi. Farklı dillerin de eğitim dili olrak kabul edilmesi istendi.

ulusalkanal.com.tr