FETÖ'nün Belçika yapılanması

FETÖ'nün Belçika yapılanması

Türkiye'de darbeye kalkışan Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Belçika'da, değişik alanlarda faaliyet yürüten çok sayıda derneği, okulu ve toplum merkezi bulunuyor. Belçika'nın Katolik Leuven Üniversitesinde ise FETÖ elebaşı adına kurulmuş kürsü mevcut.

FETÖ, Belçika'da özellikle de AB kurumlarına evsahipliği yapan başkent Brüksel'de geniş bir ağa sahip. Bu ülkede FETÖ, Belçika Aktif Dernekler Federasyonu (FEDACTIO) adı altında örgütlenmiş durumda. Federasyonun internet sitesindeki bilgilere göre, eski başkanı, darbe girişimi sonrası kapatılan Kimse Yok Mu Derneğinin Genel Başkanı İsmail Cingöz olan FEDACTIO'ya yan şubeleriyle beraber 60 kadar dernek üye durumda. Bunlar arasında Belçika Türk İşadamları Derneği (BETİAD), örgüte finansman sağlanmasında önemli bir işlev yürütüyor. Aktif Girişimciler Birliği, Küçük Girişimciler Birliği, Hainaut Girişimler Derneği, Mercury İş Adamları Derneği ve Limburg Aktif Girişimciler Birliği derneklerinin birleşimi ile kurulan BETİAD, Brüksel, Anvers, Hainaut, Lige, Gent, Limburg kentlerinde faaliyet yürütüyor. FETÖ derneğinin, Belçika'da Fransızca konuşulan Valon bölgesine oranla Flaman bölgesinde daha etkin olması dikkati çekiyor.

TUSKON AP'deki darbe girişimi oturumundaydı

FETÖ ile bağlantılı olduğu için kapatılan Türkiye İş Adamları ve Sanayiciler Konfederasyonunun (TUSKON) AB Temsilciği ise, Avrupa Parlamentosunda (AP) örgüt lehine çalışma yürütüyor. FETÖ'nün başarısız darbe girişimi ile ilgili AP Dış İlişkiler Komitesinin olağanüstü oturumuna TUSKON'un Brüksel Temsilcisi Serdar Yeşilyurt da katıldı.

AB kurumlarına sızmak için ağ kurdular

TUSKON'un yanı sıra Brüksel'deki European Professionals Network (Avrupa Profesyoneller Ağı - EPN) ise, FETÖ'nün AB kurumları başta olmak üzere önemli uluslararası kurumlara sızma çabaları çerçevesinde çalışmalar yapıyor.

Kadın dernekleri

Örgüt Belçika'da birçok kadın derneği ile faaliyet yürütüyor. Bunlardan Turquoise, Charleroi ve Anvers'de; Golden Rose, Brüksel ve Charleroi'da; Koza, Gent'te; Damla, Beringen ve Hasselt, Heusden, Diest, Mol ve Maasmechelen'de; Inspiration ise Anvers'te bulunuyor.

Gençlik dernekleri

FETÖ ile bağlantılı gençlik derneklerinden Flaman Olimpiyatları Derneği ve Frankofon Olimpiyatları Derneği Brüksel'de, For Youth ise Brüksel, Gent, Anvers, Willebroek, Maasmechelen, Beringen ve Genk'te çalışmalar yürütüyor.Öğrenci dernekleri olarak da Brüksel, Gent, Anvers, Hasselt'te şubeleri bulunan Belçika Öğrenci Platformu bulunuyor. İslam Dersi Öğretmenleri Derneği ve Belçika Türk Veliler Birliği de örgütle bağlantılı diğer iki dernek olarak öne çıkıyor.

Kültür sanat dernekleri

Örgütün çok sayıda kültür sanat derneği de Belçika'da faaliyet halinde. Flaman Kültürlerarası Merkez ve Kültürlerarası Diyalog, Gent'te; Cedicow ve Le Pont Kültürlerarası, Liege'de; Belçika Türk Dostluk Derneği, Brüksel, Anvers, Hasselt ve Charleroi'da bulunuyor.

Katolik üniversitede FETÖ elebaşı kürsüsü

FETÖ'nün Kültürlerarası Diyalog Platformu, Belçika'da Katolik Leuven Üniversitesiyle işbirliği içinde faaliyet yürütüyor. Katolik Leuven Üniversitesinde FETÖ elebaşı adına kurulmuş kürsü mevcut. Üniversite bünyesindeki "Kültürlerarası Çalışmalar İçin Fethullah Gülen Kürsüsü"nün faaliyetleri sene başında ikinci defa 5 yıllığına uzatıldı.

Okullar

FETÖ'nün Belçika'da 12 şubesi olan 2 okulu bulunuyor. Bunlardan Fransızca olan Ecole Des Etoilles'ın Brüksel, Charleroi ve Liege'de ilkokulu, Brüksel ve Charleroi'da ortaöğretim okulları bulunuyor. Flamanca eğitim veren Lucerna Kolejleri ise Brüksel, Anvers, Genk ve Houthalen'da bulunuyor.

Örgütün "etüt merkezleri" olarak faaliyet gösteren yapılanmalarından Academia Anvers'te, Gouden Meridien Gent'te, Compas Willebroek'te, Tempus Beringen'de, Poorten en Bruggen Sint-Niklaas'ta, De Oesa Zele'de, Prisma Brüksel'de, La Tulipe ise Charleroi ve Liege'de yer alıyor. Vuslat Toplum Merkezinin ise, Beringen, Genk, Heusden Zolder, Maasmechelen ve Mol'da şubeleri bulunuyor. Şubeler, FETÖ üyelerinin Türkler ve Belçikalıları örgütle tanıştırma merkezleri olarak işlev görüyor.

Medya kolu Zaman Vandaag, zararda

Medya ayağında ise, FETÖ ile bağlantılı olduğu için önce kayyum atanan, darbe girişimi sonrası da kapatılan Zaman gazetesinin Belçika ve Hollanda'da yayın yapan uzantısı Zaman Benelux ve Zaman Vandaag yer alıyor. Flamanca ve Fransızca yayın yapan gazete, Türkiye aleyhtarı yayınlarıyla biliniyor. Gazete, FETÖ karşıtı Belçika'daki Türk kökenli siyasileri yayınlarında hedef alıyor.

FETÖ'nün 17-25 Aralık darbe girişimi sonrası ise gazete, zarar etmeye başladı. Belçika maliyesine sunulan ve kamuya açık belgelere göre, 2013'teki karı 9 bin 54 avro olan gazete 2014 yılında 30 bin 847 avro zarar etti. Kayıtlara göre, gazetenin personel sayısı da 2014 yılında 19'dan 15'e düştü.

Ekonomik açıdan zor durumda olduğu görülen gazetenin 2015 yılına ilişkin mali tablosu ise 1 Ocak 2017'de erişime açılacak.

Kaynak: AA