Torba kanun teklifi Meclis'te kabul edildi

Milyonlarca yurttaşı yakından ilgilen torba kanun teklifi Meclis'te kabul edildi. Teklife göre, vergisini düzenli ödeyenlere af gelecek, yabancılar ile gurbetçilere Türkiye'den gayrimenkul alırken KDV istisnası uygulanacak. Esnaflar için Esnaf Ahilik Sandığı kurulmasını da içeren teklifle, tarımsal kredi borçları yapılandırılabilecek.

Torba kanun teklifi Meclis'te kabul edildi

Meclis Genel Kurulu, milyonlarca yurttaşın çalışma hayatını yakından ilgilen torba kanun teklifini kabul etti.

Teklifle, vergisini düzenli ödeyene yüzde 5 indirim gelecek, indirim tutarı, 1 milyon liradan fazla olmayacak. Af, 1 Ocak 2018 tarihinde yürürlüğe girecek.

Dövizin yurtdışından Türkiye'ye gelmesi için de düzenlemeler yapıldı. Buna göre, yurtdışında çalışma veya oturma izni alarak 6 aydan fazla yaşayan Türkler ile yabancılara Türkiye'den konut ve iş yeri satışında KDV uygulanmayacak. Bu uygulama 1 Temmuz'dan itibaren hayata geçecek.

Teklife göre, çiftçilerin, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden aldığı ancak ödeyemediği tarım kredilerinin borçları da yapılandırılabilecek. Borçlara uygulanan faiz yüzde 11 ile sınırlandırılacak. Bunun yüzde 6'sı Hazine, yüzde 5'i çiftçi tarafından karşılanacak.

Genel sağlık sigortası tescili yapılıp, ancak gelir testine hiç başvurmayanlara yönelik de düzenlemeler teklifte yer alıyor. Düzenlemenin hayata geçeceği 1 Nisan tarihinden sonra başvuru yapılırsa, bu kişilerin borçları yeniden yapılandırılacak.

Torba yasa teklifinin içinde Esnaf Ahilik Sandığı kurulması da var. Düzenlemeye göre sandık, bütçe kapsamı dışında olacak, gelirlerinden vergi kesintileri hariç kesinti yapılamayacak.

Ahilik Sandığıyla birlikte bir de Fon kurulacak. Ekonomik zorluklar nedeniyle iflas eden esnaf, yeni bir iş yerini açana kadar belirli bir süre fondan yararlanacak. Tarım Bağ-Kurluları, isteğe bağlı sigortalılar, jokey, antrenör, köy ve mahalle muhtarları hariç bütün Bağ-Kurlular bu fondan yararlanabilecek. Ahilik Sandığının kurulmasına ilişkin hükümler 1 Ocak 2018'den itibaren yürürlükte olacak.

ulusalkanal.com.tr

torba kanun