Mistura'dan muhaliflere uyarı

Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi, Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Mistura ile görüşmek için Cenevre'ye gitti. Muhalifler ile görüşen Mistura, görüşmeyi nezaket ziyareti olarak niteledi. Cenevre görüşmelerine ilişkin Suriye Devleti adına konuşan Beşar el-Caferi ise muhaliflerin hiçbir ön şartını kabul etmeyeceklerini vurguladı.

Mistura'dan muhaliflere uyarı

Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi heyeti, Birleşmiş Milletler Suriye özel temsilcisi Mistura ile görüşmek için İsviçre'nin Cenevre kentine gitti.

Mistura ile bir otelde bir araya gelen muhaliflerin ilk görüşmeyi gerçekleştirdiği öğrenildi.

Heyet Cenevre'ye hareket etmeden önce yaptığı yazılı açıklamada; Kuşatmaların kaldırılması, tutukluların serbest bırakılması ve insani yardımların ulaştırılması ön şartlarının yerine getirilmesi için BM ve ülkelerden garanti alındıktan sonra Cenevre görüşmelerinde yer alacağı belirtildi.

"Görüşmenin, müzakere sürecinin başlangıcı olarak değerlendirilmeyeceği" ifade edilen açıklamada; Suriye'de sivillere karşı işlenen suçların devam etmesi durumunda görüşmelerin terk edileceği vurgulandı.

Heyet ile görüşen Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura Suriyeli muhaliflere BM çatısında görüşmeyi sürdürün uyarısı yaptı. Görüşmeyi nezaket ziyareti olarak niteleyen Mistura'nın muhalif heyetine BM çatısı altında görüşmelere katılmayı kabul etmezlerse, başlatılan sürecin anlamsız olacağını ve yarın görüşmelerin bittiğini açıklayacağını söylediği belirtildi..

Cenevre'deki görüşmelerle ile ilgili Suriye Devletini temsil eden Suriye BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Beşar el-Caferi'den de bir açıklama geldi. Caferi, görüşmelerde muhaliflerden gelen hiçbir ön şartı kabul etmeyeceklerini ancak insani duruma ilişkin taleplerin gündemlerinde olduğunu ve bunu değerlendirdiklerini söyledi.

ulusalkanal.com.tr