ABD’de yeni kriz

Koronavirüs krizi ABD’de federal hükümet ile eyaletlerin arasında ayrışmayı derinleştiriyor. 9 eyaletin valisi, ekonomi, okul ve iş yerlerinin yeniden açılması konusunda birlikte hareket etme kararı aldı. ABD Başkanı Donald Trump da “eyalet valileri başkan onayı olmadan bir şey yapamayacaklarını bilir” dedi. Vaka sayısının 600 bin’e yaklaştığı ülkede 23 bin 649 kişi hayatını kaybetti.

ABD’de yeni kriz

Salgınla mücadelede ulusal birlik sağlayamayan Amerikan yönetimi eyaletlerle yetki sorunu yaşıyor. ABD Başkanı Donald Trump, 1 Mayıs’ta ekonomik faaliyetlerin başlaması için yoğun çaba harcıyor. Tedbirlerin gevşetilmemesini düşünen dokuz eyalet ise Trump’a karşı birleşti.

New York valisi Andrew Cuomo’nun öncülüğünde Jersey, Connecticut, Pennsylvania, Rhode Island ve Delaware velileri video konferans aracılığıyla ortak basın toplantısı düzenledi. Ekonomilerin, okulların ve iş yerlerinin yeniden açılması konusunda ortak hareket etme kararı aldılar. Batıdaki üç eyalet California, Oregon ve Washington valileri de benzer karara imza attı.

Beyaz Saray’daki günlük Kovid-19 toplantısında konuşan ABD Başkanı Trump ise Valilerin ortak kararına yanıt verdi, “Bir kişi ABD Başkanı ise yetkileri tamdır. Ekonomiyi açıp açmamak, başkanın kararıdır. Eyalet valileri de başkanın onayı olmadan bir şey yapamayacaklarını bilir” dedi.

Trump basına ateş püskürdü; “Uyarılara rağmen virüse karşı önlem almakta gecikti" yönündeki haberleri şiddetle reddetti. “Benim yaptığım her şey doğruydu” diyen Trump, Kovid-19 tedbirlerini anlata bir video izletti.

Ülkede Kovid-19 vaka sayısı 600 bin, ölü sayısı da 24 bin sınırında. Bir yandan işsizlik diğer yanda da aile içi şiddet artıyor.

Trump’ın bilim kurulunda yer alan Dr. Fauçi’ye , “Önlemler daha erken alınsaydı daha fazla hayat kurtulabilirdi’’ sözlerinden dolayı çok kızdı. Trump, Twitter’da dolaşan ‘‘Fauci’yi kovma zamanı’’ ifadesinin geçtiği bir mesajı kendi hesabından paylaştı Dr. Fauçi de CNN’de ki sözlerine açıklık getirdi, “burada tamamen varsayıma dayalı bir soruyu yanıtladım” dedi. Trump ise Fauci'yi görevden alacağına ilişkin haberleri kesin bir dille yalanladı.

ulusal.com.tr

abd donald trump koronavirüs