1177 lira desteğin ayrıntıları belli oldu!

Ücretsiz izne çıkarılan veya 15 Mart’tan sonra işten çıkarılanlara verilecek desteğin ayrıntıları belli oldu. Buna göre 1177 liralık destek 17 Temmuz'a kadar geçerli olacak, üç ay daha uzatılabilecek. İşsizlik maaşı reddedilene otomatik destek verilecek. Ücretsiz izin başvurusu nereye yapılacak?

1177 lira desteğin ayrıntıları belli oldu!

İşçilerin mağduriyetinin giderilmesi için nakit destek çalışması başlatıldı.

Yeni tip koronavirüs nedeniyle işveren tarafından işçi, ücretsiz izne çıkarılabiliyor. Bu işçilere 1177 lira destek verilecek. Ayrıca 15 Mart’tan sonra işten çıkarılanlar, kısa çalışma ödeneği ve işsizlik maaşından alamayanlar da bu destekten faydalanacak. Ayda 10 günden fazla sigortalılığı olan ev hizmetlerinde çalışanlar da kapsama girecek. Bu destekten yararlanmak için herhangi bir emekli aylığı almamak da gerekecek.

Buna göre ücretsiz izne çıkaran işveren, Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirimde bulunacak. İşverenler iznin verildiği ayı takip eden ayın 3’üne kadar başvurma hakkına sahip. Başvuruda işçinin ücretsiz izne ayrıldığı gün sayısı, kimlik numarası, IBAN numarası ve cep telefonu bilgileri SGK’ya iletilecek. Ödemeler, kişilerin hesaplarına yapılacak. Böylelikle PTT önlerindeki kalabalık önlenecek.

15 Mart’tan sonra işten çıkarılan ve işsizlik maaşına başvurup alamayanların yeni bir başvuru yapmasına gerek kalmayacak. Bu kişilerin başvurusu resen başlatılacak. Ancak kişi işten çıkarılmasına rağmen 15 Mart’tan sonra işsizlik maaşına başvurmadıysa bir şart aranacak. Bu kişilerin internet üzerinden İŞKUR’a başvurması gerekecek.

SGK, ödemelerin yapılması için her ayın 5’ine kadar bilgileri İŞKUR’a bildirecek. İŞKUR da her ayın 8’inde ödemelere başlayacak. Belirlenen günler, hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil günlerine denk gelirse takip eden ilk iş günü ödemeler yapılacak. Bin 177 liralık destek, 17 Temmuz’a kadar geçerli olacak. Ancak söz konusu süre 3 ay daha uzatılabilecek.

Ücretsiz izne ayrılan nakdi ücret desteğinden yararlanan işçinin çalıştırıldığı tespiti edilirse işverene idari para cezası uygulanacak. Bu yöntemle çalıştırılan işçi ve çalıştırıldığı her ay için aylık brüt asgari ücret kadar ceza kesilecek. Destekten yararlanan kişi, bir işyerinde işe başlarsa da ödemeler kesilecek.

ulusal.com.tr

PTT sosyal güvenlik kurumu işkur