Çin'in Sinovac aşısı Türkiye'ye geldi: 3 milyon doz Ankara’da Bakanlığın deposunda

Çin’den sipariş edilen 3 milyon doz inaktif aşı bugün Ankara’ya geldi. Aşılar Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Aşı ve İlaç Deposuna 7 TIR ile taşındı. Aşılardan alınacak numuneler Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nda 14 gün incelenecek. Elverişli raporunun çıkmasının ardından 81 ilde sağlık çalışanları öncelik olmak üzere aşılama işlemi başlayacak.

Çin'in Sinovac aşısı Türkiye'ye geldi: 3 milyon doz Ankara’da Bakanlığın deposunda

Haber: Seda Akyüz - Kamera: Uğur Pideci

Türkiye 2021 yılını Kovid-19 ile mücadelede önemli bir adım atarak araladı. Ankara Pekin Sağlık Bakanlıkları arasında imzalanan sözleşmeyle 50 milyon doz aşının ilk 3 milyonu Türkiye’ye ulaştı.

29 Aralık'ta Pekin Havaalanından kalkış yapan Türk Hava Yollarına ait uçak 30 Aralık’ta Ankara Esenboğa Havaalanına iniş yaptı. 2 ila 8 derece arasında muhafaza edilebilen aşılar, bu sıcaklık için özel tasarlanan 17 soğutuculu konteyner içerisinde Başkente getirildi.

3 milyon doz aşı, havaalanına 10 dakika uzaklıktaki Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Aşı ve İlaç Deposuna 7 tır ile taşındı.

Halk Sağlığı Genel Müdürlüğündeki aşılardan numune alınacak Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’na gönderilecek. 14 günlük test çalışmalarının ardından elverişli raporunun alınmasıyla 81 ilde aşılama başlayacak.

Aşıların onaylanmasının ardından Bilim Kurulu'nun belirlediği 4 aşamada aşılama işlemi yapılacak. İlk olarak sağlık çalışanları, ardından 65 yaş üzeri, engelli ve bakım evlerinde kalan yurttaşlar ile riskli işlerde çalışanlara aşı uygulanabilecek.

İki ülke Sağlık Bakanlıkları arasında imzalanan sözleşmeye göre Mart ayına kadar toplam 50 milyon doz aşı Türkiye'ye tedarik edilecek.

sağlık türkiye çin Kovid19 aşı