Eski İhvan üyesi Erdoğan'ın Mısır planını açıkladı

Erdoğan’ın İhvan’a tavsiyesi: ‘Asla hazmedebileceğinden fazlasını yeme... Devletle ilişkilerini iyi tut. Diğer gruplarla işbirliği yap’

Eski İhvan üyesi Erdoğan'ın Mısır planını açıkladı

Erdoğan’ın İhvan’a tavsiyesi: ‘Asla hazmedebileceğinden fazlasını yeme... Devletle ilişkilerini iyi tut. Diğer gruplarla işbirliği yap’

Sinan Güzeltan / Kahire

KAHİRE’de, Müslüman Kardeşler’in siyasi kolu Hürriyet ve Adalet Partisi’nin merkez komitesi eski üyelerinden Ahmed Ban ile görüştük. Partiden istifa eden Ban, siyasal İslam üzerine araştırmalar yapan Egyptian Affairs adlı bir düşünce kuruluşunun başkanlığı görevini sürdürüyor.

Ban ile söyleşinin ilk bölümünde Erdoğan-Müslüman Kardeşler ilişkisi, İhvan’ın Ortadoğu’daki rolü ve Suudilerin İran karşıtı projesinde Mısır’ın rolü üzerine konuştuk.

- İhvan’ın siyasi kanadı Hürriyet ve Adalet Partisi’nde üst düzey görevlerde bulundunuz. Göreviniz sırasında Türkiye’den siyasetçilerle görüşme fırsatınız oldu mu?

AKP, İhvan üyelerine ve partinin üst düzey kadrolarına yönelik Türkiye’de siyasi eğitim çalışmaları düzenledi.

İhvan, Erdoğan’ın Türkiye’de yaptığı gibi takiye siyaseti izlemeye çalıştı. Erdoğan,Türkiye’de sabırlı bir siyaset izledi ve başarılı oldu. İhvan, AKP’nin izlediği yoldan ders almadı ve iktidarı kaybetti. Önceleri, Erbakan hareketini kendimize daha yakın görüyorduk.Erdoğan çizgisini daha devletçi ve laiklere yakın değerlendirmiştik.

Ancak şimdi anlayabiliyoruz ki, o zamanlar Erdoğan bize gerçek yüzünü göstermemiş, son ana kadar uluslar arası Müslüman Kardeşler projesini desteklediğini belli etmemiş. Erdoğan’ın gerçek yüzü Mursi iktidarının devrilmesinden sonra ortaya çıktı. Mursi’nin devrilmesi sonrasına, açık bir biçimde Müslüman Kardeşleri ve uluslararası projeyi destekler açıklamalar yapmaya başladı.

- AKP, siyasi anlamda ne gibi önerilerde bulunuyordu?

Erdoğan’ın, Hürriyet ve Adalet Partisine en önemli tavsiyesi “hazmedebileceğinden daha fazlasını yeme” oldu. Yani devletle ilişkilerini iyi tut... Diğer siyasi gruplarla işbirliği yap.

Fakat siyasi parti üzerinde ki hâkimiyet “Mektebi İrşad”daydı (Rehberlik Konseyi).Sabırsızlık ve siyasi tecrübesizlik nedeni ile Erdoğan’ı dinlemediler.

- Erdoğan, neden halen İhvan’ı destekliyor? Türkiye’nin milli çıkarları gereği mi? Yoksa ABD, Erdoğan’ı Mısır’a karşı baskı aracı olarak mı kullanıyor?

Türk siyasetçilere, Erdoğan’ın neden halen İhvan’ı desteklediğini sorduğumda, iki nedenden ötürü cevabını vermişlerdi; Erdoğan, darbelere karşıdır ve vicdan sahibi bir liderdir... Bu nedenler, bana pek inandırıcı gelmiyor. Erdoğan’ın ABD’nin bölgeye uygulamaya çalıştığı ılımlı İslam projesi içinde bir rolü var. Bu planın bölgedeki köşe başları, Mısır, Tunus ve Türkiye’dir. Türkiye derken, Türk halkından değil fakat Erdoğan Türkiye’sinden bahsettiğimin altını çizmek isterim. Erdoğan, ABD planlarındaki rolü gereği Mısır’da İhvan’a destek vermektedir.

- Suudi Arabistan’ın yeni kral Salman’ın Mısır ve Türkiye’yi barıştırarak, İran’a karşı bir Sünni blok kurmaya çalıştığı yönünde iddialar var. Mısır bu bloğun içinde yer alırsa İhvan’ın geleceği ne olur?

Suudiler, İran’ın bölgede yükselen etkisine karşı Türkiye ve Mısır’ı bir araya getirerek bir Sünni Blok kurmaya çalıştığı iddiaları büyük oranda doğrudur. Burada hassas nokta ise Türkiye ve Mısır arasında ki İhvan sorunu... Erdoğan’ın bu birlik uğruna İhvan’a desteğe son vermez.

- Erdoğan, Suudilerle yakınlaşmak adına İhvan’a desteğe neden son vermesin?

Çünkü Erdoğan’ın dâhil olduğu ABD projesi, Suudilerin projesinden çok daha büyük... Ayrıca Erdoğan’ın varlığı bu projede yer almaya devam edip etmemesine bağlı.

Batı, halen dahi Erdoğan’ı destekliyor çünkü Batı’nın çıkarlarına yönelik hareket ediyor. Eğer Erdoğan, ABD’nin çizdiği planların dışına çıkmayı denerse, iktidarda 1 sene dahi kalması mümkün değildir.

ABD-Erdoğan ilişkisini anlamak için Erbakan’ın El Cezire’ye verdiği röportajı hatırlamak lazım. Erbakan, Erdoğan ve Gül’ün daha iktidarı almadan evvel ABD’nin güdümünde olduklarını ifade etmişti.

- ABD neden Erdoğan’ı İhvan’ı desteklemeye itiyor? Kendileri açıktan desteklemeyi tercih etmedikleri için mi?

Müslüman Kardeşler, başından itibaren bir Batı projesidir. İhvan’ın özü İngilizlere dayanır. Şimdilerde ise bu projeyi ABD devam ettiriyor. İhvan’ın yaratılması ve kullanılmasında ki amaç, Ortadoğu haritasının Batı’nın çıkarları içinde tekrar çizilmesidir.. ABD bu projeyi İslami Birlik, Yeni Osmanlı Projesi gibi zarfların içinde sunuyor... Fakat amaçlanan, İslam ülkelerini parçalamak, devletçikler yaratmak.

ulusalkanal.com.tr