Avrupa'nın göbeğinde Sırp çetelerinin yaptığı katliamın 21. yıldönümü

Avrupa'da yaşanan son 50 yılın en büyük insan tradejisi olarak kabul edilen Srebrenitsa Katliamı'nın 21. yıldönümü... 8 bin 372 Boşnak'ın Sırp güçlerince öldürüldüğü katliamın yıl dönümünde Srebrenitsa'da anma töreni düzenleniyor. Toplu mezarlarda bulunan ve kimlikleri tespit edilen 127 cenaze ise toprağa verilecek.

Avrupa'nın göbeğinde Sırp çetelerinin yaptığı katliamın 21. yıldönümü

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'nın yaşadığı en büyük trajedi olarak kabul edilen Srebrenitsa Katliamı'nın üzerinden 21 yıl geçti.

Bosna'da 1995 yılında meydana gelen ve 8 bini aşkın insanın erkek, kadın, çocuk, yaşlı demeden Sırp güçlerince öldürüldüğü katliamın yıldönümü için Srebrenitsa'da anma töreni düzenleniyor.

Çetnik adıyla bilinen Sırp aşırı milliyetçileri BM tarafından güvenli bölge olarak ilan edilen Srebrenitsa'ya girdi.

Birleşmiş Milletler Barış Gücü askerleri, güvenli bölgeyi terketti ve buradaki yaklaşık 10 bin kişiyi paramiliter Sırp çetelerinin insafına bıraktı. Bölgede karşılarında bir güç bulunmayan çeteler kentteki binlerce insanı öldürdü.

Avrupa'nın göbeğinde yaşanan bu katliama kimse ses çıkarmadı. Binlerce aile, binlerce anne evlatsız kaldı. Uluslararası Adalet Divanı, Srebrenitsa'yı 2007'de soykırım olarak tanıdı.

Srebrenitsa'da bugüne kadar 100'ü aşkın toplu mezar bulundu. Yapılan incelemelere göre katliamda hayatını kaybeden 8 bin 372 kişiden sadece 7 bini bulundu. Bugüne kadar toprağa verilen kurbanların sayısı 6 bin 377’ydi. Bu yıl kimliği tespit edilen 127 cenaze daha toprağa verilecek.

Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi Sırp lider Radovan Karadzic hakkındaki kararını 24 Mart 2016'da açıkladı. Mahkeme, Karadzic'in 8 bin Müslüman Bosnalının öldürüldüğü Srebrenitsa'da soykırım yapmaktan suçlu bulundu.

ulusalkanal.com.tr

avrupa sırp srebrenica