İşte Soma'daki taktik: Dayıbaşı

Özelleştirme faciasının yaşandığı Soma Kömür İşletmeleri'nin taşeron taktiği belli oldu. Facianın yaşandığı madenin İnsan Kaynakları Müdürü taşeron yok dedi. Ancak işçiler "dayıbaşı" denilen yöntemle taşeron olarak çalıştırıldı. Yani tüm işçiler sistemde ana işverene bağlı görünse de uygulamada patronları "dayıbaşı ya da ekipbaşları"...

İşte Soma'daki taktik: Dayıbaşı

"Taşeron işçi yok" denilen ölüm madeninin taşeron taktiği ortaya çıktı. İşçiler gruplara ayrıldı. Her grubun başına işçi üzerinden prim alan dayıbaşları getirildi.

Soma kömür İşletmeleri Şirketi İnsan Kaynakları Müdürü Celalettin Gökaşan'ın "Bizde taşeron uygulaması kesinlikle yoktur. 2 bin 941 işçinin tamamı Soma kömürlerinin işçisidir. Bizde ekip başları vardır. Ekip başlarına taşeron diyorlarsa bilmiyorum" söylemi açığa kavuştu.

Gruplara ayrılan işçilerin başına "dayıbaşı" getirdi. Tüm işçiler sistemde yasal olarak ana işverene bağlı görünse de uygulamada patron dayıbaşı oldu.

Sisteme göre işçinin işe devam edip etmemesinden, alacağı prime kadar herşeye “dayıbaşı” karar veriyor.

İşçi bir ihtiyacı olduğunda dayıbaşına gidiyor, işçinin ana işverenle hiçbir bağlantısı olmuyor.

İşçi üzerinden prim almaya dayanan bu sistem kaçınılmaz sonu da hazırlamış oldu. Ne kadar çok üretim o kadar para esasına dayanan sistem ile iş güvenliği de ortadan kalktı.

ulusalkanal.com.tr

maden soma taşeron