Süleyman Şah Türbesi’ndeki asker: MİT saldıracaktı

Aydınlık, Suriye’de büyük tehlike içinde görev yapan Süleyman Şah Saygı Karakolu’ndaki askere ulaştı. Basının yalan söylediğini belirten askerler, ‘Nöbet değişimi nihayet cumartesi günü oldu’ diye konuştu

Süleyman Şah Türbesi’ndeki asker: MİT saldıracaktı

Suriye’de yaşanan yoğun çatışmalar nedeniyle iki ayda bir yapılması gereken Süleyman Şah Saygı Karakolu nöbet değişimi önceki gün yapılabildi. Türbede görev yapan TSK’ya mensup askeri personelin tamamına yakını 7 Haziran Cumartesi akşamı Türkiye’ye geri döndü. Türbenin artık Özel Kuvvetler tarafından korunacağı öğrenildi.

Suriye’deki çatışmalarda El Kaide’ye bağlı Irak ve Suriye İslam Devleti’nin (IŞİD) Türkiye’nin dışarıdaki tek toprağı olan Süleyman Şah Saygı Karakolu’nun bulunduğu bölgeyi ele geçirmesi Ankara’ya bomba gibi düşmüştü. Fakat daha sonra çıkan gerçekler, bölgede görev yapan askerlerin can güvenliğinin hiçbir öneminin olmadığını ortaya koydu. Dışişleri Bakanlığı’nda yapılan görüşmede Suriye ile savaş çıkarmak için yapılan plan “Süleyman Şah Türbesi’ni bombalarız, Suriye’den Türkiye’ye 8 füze attırırız” ifadesiyle anlatılmıştı.

IŞİD tehdit etmişti

Süleyman Şah Saygı Karakolu’nun çevresinde Mart 2014’te IŞİD ile Özgür Sıriye Ordusu (ÖSO) arasındaki yoğun silahlı çatışmalar sonrası, IŞİD çevreleri yazılı açıklamalarında, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensuplarının bölgeyi terk etmesini, Türk bayrağının da gönderden indirilmesini istemiş, TSK nöbet değişimi ve lojistik ihtiyacın karşılanması için 23 Nisan 2014’te askeri konvoylarını türbeye doğru göndermişti. TSK’nın lojistik amaçlı harekâtı sonrası, Nisan ayında nöbet değişiminin yapıldığı kamuoyuna duyurulmuştu. Aydınlık, nöbet değişiminin 23-25 Nisan 2014 tarihlerinde yapılamadığını, nöbet değişiminin ancak yeni yapıldığını, bölgede mahsur kalan TSK personelinin 7 Haziran 2014 itibarıyla Türkiye’ye giriş yaptığını öğrendi. Aydınlık, bölgede o anlarda görev yapan askere ulaştı.

‘Yalan haberler yapıldı’

Cumartesi akşamı Türkiye’ye geri dönen askerler önemli açıklamalar yaptı. Süleyman Şah Saygı Karakolu’ndan yurda dönen bir görevli şunları söyledi:

“23-25 Nisan 2014 tarihlerinde yanlış haberler yapıldı. Dışişleri, TSK, Başbakanlık, basın-yayın kuruluşları Nisan ayında nöbet değişiminin yapıldığını duyurdular. Oysa o tarihlerde nöbet değişimi gerçekleşmedi. Çünkü gelen konvoylardan sadece ikisi Türbe’ye girebildi. Sadece 25 civarında askeri personel Türkiye’ye geri dönebildi.

‘Üstlerimiz açıklama yapmamızı engelledi’

Yapılan haberler nedeniyle Süleyman Şah Türbesi’nde görev yapan askerler olarak huzursuz olduk. Nöbet değişiminin yapılamadığını o tarihlerde, (kendi güvenliğimiz için) kamuoyuna açıklamak istiyorduk. Aileler aracılığıyla da bu açıklama yapılabilirdi. Bu ihtimalleri konuşuyorduk. Ancak türbede görevli olan üstlerimiz böyle bir açıklamanın yapılmasını uygun bulmadılar. Açıklama yapılmasına karşı çıktılar.”

‘Gerekçe için Süleyman Şah’ı bombalarız’

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’in Suriye’ye karşı olası bir saldırı planını görüştükleri iddia edilmişti. Basına sızan ses kaydında, Türkiye’yi savaşa sokmaya zorlayacak kışkırtmalar planlandığı duyulmuştu.

Savaş için “gerekçe” aranan toplantıda, Süleyman Şah Türbesi’ne gerekirse saldırılabileceği, Türkiye’ye de 8 füze attırılabileceği konuşulmuştu.

‘MİT, Türk askerini bombalayacak’ bilgisi

Aydınlık’a konuşan asker, Türkiye’ye geri dönüşlerini IŞİD’le yapılan görüşmelere bağlayarak şunlara dikkat çekti:

“Aylardır nöbet değişimi yapılamadı. Şimdi ne oldu da nöbet değişimi yapılabildi? Ne oldu da Türkiye’ye geri gelebildik? Herhalde IŞİD ile yapılan görüşmeler sonuç verdi. Süleyman Şah Türbesi’nin çevresindeki çatışmalardan dolayı bir askeri personelimiz hafif yaralandı. IŞİD’in elinde son derece modern silahlar var. Amerikan, Rus, Alman yapımı silahlara sahipler. Türbe bundan sonra artık büyük ölçüde Özel Kuvvetler tarafından korunacak.”

‘İki buçuk gün sürdü’

Türbedeki TSK mensuplarının, IŞİD ve PYD kontrolündeki bölgeden 7 Haziran tarihinde 30 kilometrelik yolu iki buçuk günde kat ettikleri öğrenildi.

Konuştuğumuz askere Süleyman Şah Türbesi krizi kapsamında Suriye’ye yönelik askeri müdahale planlarının konuşulduğu görüşmeyi de sorduk. Basında “Dışişlerinde gizli toplantı” olarak geçen ve ses kayıtları dışarı sızdığı belirtilen görüşmeden dolayı rahatsızlığı gözlemlenen askeri personel, acı bir gülümsemeyle şu ifadeyi kullandı: “Evet, ‘MİT gelip saldıracak’ deniliyordu.”

Beyhan Yıldırım

Aydınlık