Doğalgaz depolarımız yetersiz

Rusya ile yaşanan kriz Türkiye'nin doğalgaz depolama konusunda ciddi sorunları olduğunu gözler önüne serdi. Avrupa ülkelerinin ortalama 45 günlük doğalgaz depolama kapasitesi varken, Türkiye'de bu rakam 14 günle sınırlı. Halen doğalgaz depolarımızın inşaatı devam ediyor. İlki, gelecek yıl açılacak olan tesisin tamamı en erken 2019'da hizmete açılacak.

Doğalgaz depolarımız yetersiz

Türkiye'nin Rusya ile arasındaki gerginlik, doğalgaz depolama kapasitemizin ne denli zayıf olduğunu ortaya çıkardı. Olası bir kesinti durumunda, Türkiye'nin depolarında 2 haftalık doğalgazı bulunuyor.

Enerji Uzmanı Necdet Pamir, Türkiye'nin 14 günlük depolama kapasitesine karşılık, Avrupa’daki doğalgaz depolama tesislerinin herhangi bir kesintide tüketimi 45 gün boyunca karşılayabileceklerini söyledi. Avrupa Birliği normlarına göre bu kapasitenin 30 günün altında olmaması gerekiyor.

Türkiye’nin uzun süredir planlanan ve yapımı devam eden Tuz Gölü Yeraltı Doğalgaz Depolama Tesisi'nin ilk aşaması 2016'da tamamlanacak ve 500 milyon metreküp depolama kapasitesinin devreye alınacak. İkinci aşamada ise 2019'da ikinci 500 milyon metreküplük bölüm devreye alınarak toplam 1 milyar metreküplük yeni depolama kapasitesine ulaşılacak.

Tesis tamamlandığında enjeksiyon kapasitesi 30 milyon metreküp/gün olacak. Buna karşılık kış aylarında Türkiye’nin günlük doğalgaz çekişi ise 230 milyon metreküpe kadar çıkabiliyor.

ulusalkanal.com.tr