CHP'de açılım ve özerklik devri

CHP kurultayında dün de Parti Meclisi (PM) yarışı vardı. Kemal Kılıçdaroğlu’nun listesinde yer alanların ağırlıklı olarak AKP’nin PKK ile yürüttüğü açılım politikasına destek veren isimlerden oluştuğu dikkatlerden kaçmadı Önceki gün Genel Başkanlık yarışına sahne olan CHP kurultayında dün de Parti Meclisi (PM) yarışı vardı.

CHP'de açılım ve özerklik devri

CHP kurultayında dün de Parti Meclisi (PM) yarışı vardı. Kemal Kılıçdaroğlu’nun listesinde yer alanların ağırlıklı olarak AKP’nin PKK ile yürüttüğü açılım politikasına destek veren isimlerden oluştuğu dikkatlerden kaçmadı

Önceki gün Genel Başkanlık yarışına sahne olan CHP kurultayında dün de Parti Meclisi (PM) yarışı vardı.

Kılıçdaroğlu’nun Parti Meclisi listesi ağırlıkla, AKP’nin PKK ile yürüttüğü açılım politikasını destekleyecek isimlerden oluştu.

CHP’de Parti Meclisi seçimi sorun oldu. Çarşaf liste için başvurular ve listenin matbada basılması bilinmeyen bir nedenle dün akşam saatlerine kadar uzadı. Çarşaf listenin belirlenmesi uzayınca “anahtar” listeler de gecikti. Anahtar listeler açıklanınca Kılıçdaroğlu’nun Parti Meclisi’ne ilginç isimleri aldığı görüldü. Kılıçdaroğlu, Kurultay için PKK çevrelerinin sıkça kullandığı “Birlik ve Kardeşlik” ismini vermişti. PM listesinin adı da “Birlik ve Kardeşlik Listesi” oldu.

AÇILIMCILAR

Kılıçdaroğlu’nun listesinde mevcut Parti Meclisi’ne ek olarak ilave edilen isimlerin dikkat çekici özelliği AKP’nin PKK ile yapılan açılıma destek veriyor olmaları. Genel kanı Mustafa Balbay’ın Parti Meclisi listesinde olacağı şeklindeydi. Ama Kılıçdaroğlu’nın listesinde yer alamadı. Listeye “sol kanat” ve Sarıgül” ekibinden alınanlar da “açılıma” sıcak bakan kişiler. Listede Genel Başkan Yardımcısı emekli Büyükelçi Faruk Loğoğlu yer almazken yerine başka bir isim konmuş. Bu çok dikkat çeken isim Murat Özçelik. AKP ile arası çok iyiydi. AKP Hükümetinde önce Irak Özel Temsilcisi, sonra Bağdat Büyükelçisi oldu. “Açılım” sürecinin ilk planlayıcılarından. Barzani bölgesinde çıkan petrolün Türkiye üzerinden dünyaya pazarlanması için çırpınıp durdu. O döenemin Dış Ticaret Müstearlığı bunu engelleyince onları Erdoğan’a ve cumhurbaşkanı Gül’e şikayet etmekle tehdit etti. Ama bürokratlar direnince amacına ulaşamadı.

BARZANİ’YE YAKIN

Irak’ta Büyükelçilik yaptığı dönemde esas muhatabı Barzani oldu. Maliki’ye karşı Allavi Hükümeti kurulması için çalıştı. Maliki tarafından herkesin içinde “Ayağını denk al” diye uyarıldığı anlatılır.

PM’NİN ÜÇTE BİRİNİ DEĞİŞTİRDİ

Kılıçdaroğlu’nun listesinde 60 kişilik Parti Meclisi’nden 25’i kadro dışı kaldı. Bunlardan Umut Oran, Bihlun Tamaylıgil, Adnan Keskin ve Murat Karayalçın aday olmazken Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesinde yer bulamayan PM üyeleri şunlar oldu:

“Umut Akdoğan, Kutsiye Benan Baykal, Ayşe İnci Beşpınar, Gülsün Bilgehan, Dursun Bulut, Faruk Demir, Berrin Gürçay Dilekçi, Birgül Ayman Güler, Gökhan Günaydın,Hurşit Güneş, Hülya Güven, Seniye Nazik Işık, Murat Karayalçın (aday olmadı) ,Adnan Keskin (aday olmadı), Umut Oran (aday olmadı),Oğuz Oyan, Fikri Sağlar, Zühal Samlı, Perihan Sarı, Hüseyin Saygılı, Çetin Soysal, Bihlun Tamaylıgil (aday olmadı), Gaye Usluer, İbrahim Yener, Sevnur Yıldırım”

23 MİLLETVEKİLİ ANAHTAR LİSTEDE, TR 705 VAZGEÇİLMEZ

CHP kurultayında adaylık başvurusu yapan milletvekili sayısı 50’yi aşarken bunlardan 23’ü anahtar listede yer bulabildi. Bu isimleri “Sena Kaleli, Haluk Koç, Bülent Kuşoğlu, Kadir Gökmen Öğüt, Durdu Özbolat, İhsan Özkes, Engin Özkoç, Faik Öztrak, Şafak Pavey, Mehmet Ali Susam, Sezgin Tanrıkulu, Gürsel Tekin, Bülent Tezcan, Erdoğan Toprak, İdris Yıldız, Candan Yüceer, Alaaddin Yüksel, Gürkut Acar, Veli Ağbaba, Volkan Canalioğlu, İlhan Cihaner, Aytun Çıray ve Levent Gök” oluşturdu.

İNCE’YE ORTAK LİSTE TEKLİFİ

Bu arada Kılıçdaroğlu’nun sürpriz bir hamleyle kurmayları aracılığıyla İnce’ye “ortak liste” önerisi götürdüğü öğrenildi.. Kılıçdaroğlu’nun muhaliflerden 8 kişiyi anahtar listesine alma önerisine Muharrem İnce cephesinin olumsuz yanıt verdiği belirtildi. Tuncay Özkan’ın Kılıçdaroğlu ve muhalefet listesinden ortak aday olması dikkat çekti.

KILIÇDAROĞLU’NUN ‘BİRLİK VE KARDEŞLİK LİSTESİ’

1-Sena Kaleli

2-Saliha Sera Kadıgil

3-Ercan Karakaş

4-Haluk Koç

5-Ümran Köksüz

6-Bülent Kuşoğlu

7-Nihat Matkap

8-Ekrem Kerem Oktay

9-Gülseren Onanç

10-Kadir Gökmen Öğüt

11-İrfan Önal

12-Yasemin Öney Cankurtaran

13-Durdu Özbolat

14-Murat Özçelik

15-Tuncay Özkan

16-İhsan Özkes

17-Faik Öztrak

18-Tuncay Özkan

18-Engin Özkoç

19-Serpil Öztürk

20-Şafak Pavey

21-Şenal Sarıhan

22-Mehmet Ali Susam

23-Sezgin Tanrıkulu

24-Gürsel Tekin

25-Zekeriya Temizel

26-Bülent Tezcan

27-Erdoğan Toprak

28-Halit Toraman

29-Elif Uzunşimşek

30-Hüseyin Yaşar

31-İdris Yıldız

32-Candan Yüceer

33-Alaaddin Yüksel

34-Gürkut Acar

35-Onursal Adıgüzel

36-Veli Ağbaba

37-Ezgi Akar

38-Yakup Akkaya

39-Zeynep Altıok

40-Enis Berberoğlu

41-Tekin Bingöl

42-Rana Bozkurt

43-Volkan Canalioğlu

44-Cemal Canpolat

45-İlhan Cihaner

46-Aytun Çıray

47-Gül Çiftçi

48-Zeki Eker

49-Ahmet Ertuğrul

50-Levent Gök

51-Didem Gültekin

52-Fevzi Gümüş

İNCE’NİN ‘UMUDUN ANAHTARI LİSTESİ’

1-Barkan

Kalınomuz

2-Nihat Karpuz

3-Ecevit Keleş

4-Emrah Köksal

5-Kenan Köktürk

6-Emre Köprülü (Milletvekili)

7-Ali Kemal Kumkumoğlu

8-Hakkı Süha Okay

9-Seyfi Oktay

10- Janet Otoğlu

11-Ali Özcan

12-Tanju Özcan

13 -Özcan Özel

14- Ümit Özgümüş

15-Tuncay Özkan

16-Ali Türen Öztürk

17-İbrahim Öztürk

18-Haluk Pekşen

19-Fikri Sağlar

20—Zühal Samlı

21-Yaşar Seyman

22-Doğan Şafak (Milletvekili)

23-Vedat Şenol

24-Nazan Şenolsun

25-Berhan Şimşek

26-Selin Taşdemir

27-Birsen Temir

28-Mert Ünlü

29-Murat Yazar

30-Ali Yıldızlı

31-Eray Zengin

32-Hakkı Akalın

33-Can Akın

34-Özgür Aktepe

35-Zeki Alçın

36-Önay Alpago

37-Bahattin Atalay

38-Şenol Balaban

39-Ali Başkaraağaç

40-Süheyl Batum (Milletvekili)

41-Evrim Baykara

42-Nuriye Berberoğlu

43-Yüksel Çakmur

44-Hikmet Çelik

45-Zeki Eren

46-Abdürrezzak Erten

47-Mehmet Faraç

48-Mustafa Farsakoğlu

49-Ümran Göçen

50-Alper Gümüş

51-Aliye Gündüz

52-Öztürk Hocaoğlu

Zihni Erdem

Aydınlık