Tattığı mantarla hayatı değişti

Bartın’da yaşayan bankacı, Ankara'da yemek yemek için girdiği restoranda tattığı istiridye mantarı hayatını değiştirdi. Mantarın tadına hayran olan şahıs, kurduğu tesiste üretime başladı.

Tattığı mantarla hayatı değişti

Bartın’da bir kamu bankasında yaklaşık 3 yıldan bu yana kredi bölümünde çalışan 30 yaşındaki Sami Ekemen’in, 6 ay önce girdiği restoranda menüye eklenen mantar yemeği, hayatıdeğişti. Yediği istiridye mantarının tadına hayran olan Ekemen, kurduğu tesiste mantar üreterek satmaya başladı. Restoranda menüye eklenen mantarın görüş almak için garsonlar tarafından ikram edildiğini ifade eden Ekemen, restorandan çıkınca hemen araştırmaya başladığını ve bu günlere geldiğini ifade etti. Kurduğu tesiste 2 ayda 350 kilo ürün toplayan Ekemen, ilerleyen günlerde bankacılığı bırakıp, tamamen mantar üretim işine yoğunlaşmayı hedeflediğini kaydetti.

“MANTAR ÜRETİRKEN DAHA MUTLUYUM”

Mantar üretiminde, bankacılık mesleğinden daha mutlu olduğunu söyleyen Ekemen, “Bir restoranda yemek yerken menülerine bu mantarı eklemişler ve bize tattırdılar. Menülerine daha yeni eklemişler ve bize bu mantarı yedirdiler. Lezzeti çok hoşumuza gittik. Gerçekten de lezzetli bir ürün. İnternetten araştırırken bunu üretebileceğimize karar verdim. Öncelikle depomuzu tuttuk. Daha sonra nasıl yapılıyor, nasıl üretiliyor diye internet üzerinden araştırmalarına girdik. Baktık üretebileceğiz ve işe başladık. Ürünlerimizi de aldık" dedi.

Mantar üretim mesleğinin bankacılıktan daha iyi olduğunu da vurgulayan Ekemen, “Buraya girince daha mutlu oluyorum. Netice itibariyle kendiniz bir şeyler üretiyor ve katkıda bulunuyorsunuz” dedi.

“TESİSİ BÜYÜTECEĞİM”

Ürettiği mantarın tohumundan 3 defa hasat yaptıklarını da kaydeden Ekemen, “Bu mantar toplam ürettiğiniz kompostun yüzde 30’u kadar verim veriyor. 1 tonluk komposttan 300-350 kilo mantar alıyorsunuz. Bununda ortalama 1 ay kuluçka süresi oluyor. Işıksız bir ortamda beklemeye alıyorsunuz. Daha sonra hazırlanan kompostlar kuluçka odasından alınıp ve çıkış delikleri açılıyor. Havayı, ışıklandırmayı yaparsınız ve bu şekilde mantar verimini vermeye başlıyor. Ondan sonra ilk 10 gün birinci hasat dönemi başlar. Daha sonra 2 ve sonra 3’üncü hasada başlıyorsunuz. 2 aylık çalışmamızda bu alanda 300-350 kilo ürün aldık. Bu mantar marketlerde kilosu 15-25 TL arasında satılıyor. İstiridye mantarıdır” diye konuştu. Ekemen ayrıca, ilerleyen dönemlerde bankacılığı bırakıp, tesisi büyütmeyi de planladığını sözlerine ekledi.

(İHA)

ankara Bartın mantar değişti hayatı