Fırsatçılar kıskıvrak yakalandı

İstanbul ve Edirne’de fırsatçılar kıskıvrak yakalandı. İhracatı Sağlık Bakanlığının özel iznine bağlanan tıbbi malzemeleri Avrupa ülkelerine pazarlamak isteyen sahtekarlar gümrüğe takıldı. Piyasa değer 1 milyon 200 bin lira olan tıbbı malzemeye el konuldu .

Fırsatçılar kıskıvrak yakalandı

Dünyadaki kovid-19 pandemisi ile beraber ülkeler tıbbi malzeme sorunu yaşamaya başladı. Bazı fırsatçılarda bunu avantaja çevirerek gerçeğe aykırı beyanda bulundu, tıbbi malzemeleri Avrupa ülkelerine pazarlamayı düşündü.

Türkiye'de alınan tedbirler kapsamında ihracatı Sağlık Bakanlığının özel iznine bağlanan tıbbi koruyucu malzemeleri, yurt dışına çıkarıp pazarlamak isteyen fırsatçılar gümrüğe takıldı.

Edirne’de sargı bezi taşıdığını iddia eden bir tır Yunanistan’a gitmek üzere İpsala Gümrük Kapısı'na gitti. Gümrük Muhafaza ekipleri tırdan şüphelenerek inceleme başlattı.

İncelemenin ardından araç hangara çekildi. Kontrollerde aracın sargı bezi taşımadığı öğrenildi.

Araçta toplamda 767 bin tıbbi maske, 12 bin antibakteriyel ıslak mendil ve 4 bin 80 el dezenfektanı ele geçirildi. Ele geçirilen malzemeler kamu kurum ve kuruluşları arasında dağıtıldı.

Bir operasyon da İstanbul Havalimanı Gümrük Müdürlüğü’nden. Risk analizi çalışmaları neticesinde durumundan şüphelenilen bir kargo x-ray taramasına yönlendirildi.

Tarama neticesinde fiziki kontrole tabi tutulan gönderinin, beyan edildiği gibi tekstil malzemesi değil, tıbbi koruyucu malzeme olduğu öğrenildi. 341 bin 300 maskenin yanı sıra çok sayıda tulum, koruyucu gözlük ve dezenfektan ele geçirildi.

İki olayda yakalanan tıbbi koruyucu malzemelerin piyasa değerinin yaklaşık 1 milyon 200 bin lira olduğu belirlendi.

ulusal.com.tr

istanbul Edirne sağlık bakanlığı