Amiral Mustafa Özbey'den çarpıcı değerlendirme

Emekli Tümamiral Mustafa Özbey dünyadaki koronavirüs mücadelesini Ulusal Kanal’da değerlendirdi.

Amiral Mustafa Özbey'den çarpıcı değerlendirme

Koronavirüs salgınının etkilerini aktaran Özbey, “Ben hayatım boyunca bunun kadar önemli bir küresel olayla karşılaşmadım. Dünyanın hiç hazırlıklı olmadığı bir durum. Şuanda ABD’de yaşanan durum çok ciddi. ABD resmen pes etti, çöktü. Koronavirüs sadece gelişmiş ülkeleri değil tüm dünyayı aynı şekilde etkiliyor.” dedi.

ABD’nin durumunu değerlendiren Özbey, “Önümüzdeki dönemde Amerika’da derin devletin bu kadar güçlü olacağını düşünmüyorum. Eğer bir yerden kısacaksa sapıklık derecesine ulaşan saldırı harcamalarından kesmesi lazım. Yeni gelen kim olacaksa artık yeter bu süreci böyle devam ettiremeyiz diyecek ve ilk kısacağı şey dış taahütleri olacak. Amerika stratejik geri çekilmeyi iyi yönetemeyecek. Dolayısıyla bazı konularda içinde bu konuda iç rekabet ve çekişme olacağını düşünüyorum.” İfadelerini kullandı.

Pertol krizinin Doğu Akdenize etkilerini aktaran Özbey, “Bizim Mavi Vatan mücadelemiz petrol doğalgaz mücadelesi değil tapu mücadelesidir. Elimizden alınmak istenilen sınırlarımıza sahip çıkıyoruz. Orada petrol olmasa sadece balık da olsa biz o sınırlara sahip çıkacağız. Petrol doğalgaz fiyatları düştü o zaman bu mücadele niye diye düşünmek çok yanlış. Bir mil için bile o mücadeleyi vermeye devam edeceğiz. Bu petrol krizi bizim işimizi kolaylaştısa da kolaylaştırmasa da biz başarıya gidiyoruz. Sadece böyle bulanık bir ortamda karşımızdaki kuvvettlerin bir de Türkiye’yi karşımıza almayalım diye düşünmelerini arttıracaktır. Bu süreçte orada daha rahat edeceğiz. Geçici çekildiğini söyleyen şirketler bana göre tamamen çekildi. Koronavirüs herkesi vurdu Türkiye’yi de vuracak dolayısıyla askeri operasyonlarda aksama, duraklama olacak diye düşünüldü ama bu böyle olmadı. Türk Deniz Kuvvetleri koronavirüsten kendisini tamamen soyutlayan bir yöntem izledi. Türk Deniz Kuvetlerinde bir tek koronavirüs vakası görünmezken Amerika’da koca bir uçak gemisine koronavirüs bulaştı. Bu çok önemli bir başarıydı.” diye konuştu.

Mavi Vatan Ders Olsun Kampanyasına dikkat çeken Özbey, “Eğitimde ulusal çıkarın birleştirdiği bir yapıya hepimizin ihtiyacı var. Gençlerimiz bu bilinçle yetişirse ileride politikaya atıldıklarında ulusal çıkarlardan kim olursa olsun taviz vermez. Emperyalizm tarafından kullanışlı hale gelmezler. Mavi Vatan okullarımızda ders olarak önümüzdeki dönem okutulmalıdır. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bu konuda müfredatı hazırlar. Milli Savunma Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı ile ortaklaşa tabiki. Deniz hukuku konusunda uzman yetiştiren kürsülerimiz olmalı.” İfadelerini kullandı.

ulusal.com.tr

koronavirüs ulusal kanal mustafa özbey