Yine Soma yine skandal!

301 madencinin yaşamını yitirdiği Soma faciasında bir skandal daha ortaya çıktı. 13 Mayıs günü yaşanan acı olay öncesinde ocakla ilgili "olumlu" rapor veren 2 müfettiş hakkında Çalışma Bakanı Faruk Çelik'in soruşturma izni vermediği anlaşıldı. Yani bu müfettişler ne yargılanabilecek ne de ifadeleri alınabilecek. Üstelik 4 aydır bu izin beklendiği için faciayla ilgili iddianeame hazırlanamadı.

Yine Soma yine skandal!

Soma faciasının hemen öncesinde madene ''olumlu'' raporu veren müfettişler hakkında soruşturma izni çıkmadı.

Facianın ardından en çok tartışılan konulardan biri, ocakta yaşanan acı olay öncesinde yapılan iş sağlığı ve iş güvenliği incelemeleriydi. Müfettişler "olumlu" rapor vermişti ancak faciadan sonra uzman bilirkişi heyeti gaz sensörlerinin çalışmadığını saptamıştı.

Bunun üzerine olayda kusuru olduğu gerekçesiyle 2 müfettiş ve diğer kamu görevlileri hakkında soruşturma izni istendi. Savcılık, müfettişlerin şüpheli olarak ifadelerini almak ve kusurları bulunması halinde yargılanmalarını talep etti.

Facianın üzerinden 4 ayı aşkın süre geçti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, adli soruşturma için müfettişler ve kamu görevlileri hakkında inceleme izin vermedi.

301 madenciye mezar olan ocağa "olumlu" raporu veren müfettişler, bakanlık izin verilmediği için bu suçlamalardan yargılanamayacak. Hatta ifadeye bile davet edilemeyecek.

Bugüne kadar hem 2. bilirkişi raporunu hem de müfettişler için bakanlıktan gerekli izinleri bekleyen cumhuriyet savcıları, henüz facianın iddianamesini bile hazırlayamadı.

ulusalkanal.com.tr

skandal soruşturma izni soma faciası maden göçüğü