Kızılırmak köprü jürisinden 'taklit' açıklaması

SİVAS Belediyesi'nin Kızılırmak'a köprü projesi için açtığı yarışmada birinci seçilen eserin, Abu Dabi'de bulunan Şeyh Zayed Köprüsü ile olan benzerlik taşıdığı tartışmaları üzerine jüri açıklama yaptı. Jüri açıklamasında, köprünün bir açıdan benzerlik taşıdığı, ancak teknik özellikleri itibariyle farklı olduğu ve taklit olarak değerlendirilemeyeceği belirtildi.

Kızılırmak köprü jürisinden 'taklit' açıklaması

Sivas Belediyesi yapımına başlayacağı Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı projesi üzerinde Kızılırmak'tan geçecek bölüme yapılacak köprü için ulusal yarışma açtı. 'Sivas Kızılırmak Köprüsü Ulusal Mimari Proje Yarışması' adı altında açılan yarışma sonuçlandı. Kızılırmak'ın üzerine modern ve özgün mimari anlayışıyla, gelecek nesillere miras bırakılacak bir proje amacıyla yola çıkılan yarışmada jüri kararını verdi.

107 katılımın olduğu yarışmada farklı ve ilginç tasarımlara yer verildi. 18-20 Mart tarihleri arasında jürinin yoğun çalışmaları ile belirlenen projelerde yarışmada birinciliği Özyeğin Üniversitesi öğretim üyelerinden Yrd.Doç.Dr. İlker Fatih Özorhon, Yrd.Doç.Dr. Güliz Özorhon ve Öğr.Gör. Berke Hatipoğlu'nun hazırladığı proje kazandı. Yarışmada ayrıca 3 mansiyon ve 8 satın alma ödülü verildi. Yarışmanın Jüri Başkanlığınıı İstanbul Teknik Üniversitesi Memarlık Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr.Arda İnceoğlu yaptı. Projenin kısa sürede hayata geçirileceği açıklandı.

ŞEYD ZAYED İLE BENZERLİK

Ancak birinciliği kazanan ve yapımı planlanan köprü projesinin Birleşik Arap Emirlikleri'nin Abu Dabi kentinde bulunan Şeyh Zayed Köprüsü ile büyük benzerlik taşıması dikkat çekti. Sosyal medyada, köprünün bu eserden esinlendiği ileri sürülen tartışmalar yaşandı. Mimar Zaha Hadid tarafından tasarımı yapılan köprü 28 Kasım 2010 yılında hizmete açılmıştı.

JÜRİ AÇIKLAMA YAPTI

Haber üzerine yarışmayı düzenleyen 'Arciteracom' şirketi adına yarışma jürisi bir açıklama yayınladı. Açıklamada, eserin birbirinin kopyası olduğunun düşünülemeyeceği belirtilerek, "Birinci seçilen projenin benzediği iddia edilen Abu Dabi'deki Zaha Hadid tasarımı Şeyh Zayed Köprüsü ile benzerliği yalnızca belli bir açıdan bakıldığında verdikleri his ve asimetrik tasarımı ile sınırlıdır. İki tasarımı bu düzeyde bir benzerlik nedeniyle birbirinin kopyası olarak değerlendirmenin mimarlık açısından geçerli bir tarafı yoktur. Böyle bir değerlendirme, mimarlığı çok yüzeysel bir bakışla sadece imgelere indirmesi açısından sorunludur. Böyle dar bir çerçeveden bakıldığında yarışmaya katılan birçok projenin Luigi Nervi, Nicholas Grimshaw, Büro Happold, Wilkinson Eyre, Santiago Calatrava, ya da Zaha Hadid'in tasarımlarının kopyaları olduğu iddia edilebilir. Konu ile ilgilenenlerin bildiği gibi, binalardan farklı olarak, köprü tasarımlarında tipolojik çeşitlilik azdır. Bu açıdan, yüzeysel bir bakış açısıyla köprülerin birbirine benzediğini iddia etmek çok kolaycı ve mimarlık mesleği dışı bir tutumdur" denildi.

YAYA YOLLARI VE MALZEME FARKLI

Seçilen Sivas Kızılırmak köprüsünün mimari, yapısal, algısal ve deneyimsel olarak en önemli karakteri olan kesit üzerindeki çözümlemelerin Şeyh Zayed köprüsü ile ilgisi olmadığı belirtilen açıklamada, her iki köprünün uzunlukları, kemer yükseklikleri, kullanılan malzeme açısından farklılıklar taşıdığı bilgilerine yer verilirken, "Sivas Kızılırmak köprüsünde yaya yolu ve seyir platformları taşıyıcı kemerlerin dışında yer alarak köprü profilinin belirgin ögeleri iken, Şeyh Zayed köprüsünde yaya yolu ve seyir platformları bulunmamaktadır. Sivas Kızılırmak köprüsünde taşıt yolları iki sıra olarak yerleştirilen taşıyıcı kemerler arasında iken Şeyh Zayed köprüsünde ana taşıyıcı kemerlerin dışında yer almaktadır. Ayrıca, Sivas Köprüsü'nün taşıyıcı sistemi ve tüm konstrüksiyonları çeliktir, Şeyh Zayed köprüsünde ise bütün konstrüksiyon öngerilmeli betonarmedir" denildi. DHA