Çavuşoğlu: Ege’deki adaların hukuki ve fiili durumu değişmedi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Meclis'te verilen bir soru önergesi üzerine Yunanistan'ın Ege Denizi'nde işgal ettiği adalara ilişkin açıklama yaptı. Çavuşoğlu, "AK Parti Hükümetleri döneminde, Ege’deki adaların hukuki ve fiili statüsünde hiçbir değişiklik olmamıştır” dedi. Soru önergesinin sahibi CHP Milletvekili Niyazi Nefi Kara ise, "Çavuşoğlu'nun verdiği yanıt sorularımızın yanıtı olmadığı gibi, işgalleri de reddetmemektedir" ifadesini kullandı.

Yunanistan'ın Ege Denizi'nde işgal ettiği 18 adaya ilişkin hükümetten açıklama geldi.

Açıklamayı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, CHP Milletvekilleri Fikri Sağlar ve Niyazi Nefi Kara'nın adalara ilişkin verdiği soru önergesi üzerine yaptı. Soru önergesinde, Yunanistan'ın son olarak Ada Marathi Adası'nı işgal ettiği bilgisi de yer aldı.

Çavuşoğlu açıklamasında, "AK Parti hükümetleri döneminde, Ege’deki adaların hukuki ve fiili statüsünde hiçbir değişiklik olmamıştır" dedi.

Dışişleri Bakanına, soru önergesi sahiplerinden yanıt gecikmedi. CHP Antalya Milletvekili Kara, Çavuşoğlu'nun yaptığı açıklamanın sorularının yanıtı olmadığını savundu, "Bakanın açıklaması işgalleri de reddetmemektedir" ifadesini kullandı.

Kara, anlaşma olmadığı halde tek bir kurşun atmadan devlete ait bir toprağın başka bir devletin egemenliğine bırakmanın izahı olmadığını söyledi, Yunanlıların ada işgallerine ilişkin belgeleri sıraladı.

"YUNANLARIN İŞGAL BELGELERİ

Yunan Savunma Bakanı Kammenos’u taşıyan askeri helikopterin Türk Hava Sahasındaki uçuşlarına ait görüntüler Yunan Savunma Bakanlığının web sitesinde yer almıştır. Aynı gün ilginç bir olay daha yaşanmıştır. Türk Hava Sahasında ve kendi adamız olan Kalolimnoz üzerinde yüksek irtifadan uçak 2 Türk F-16 uçağına Yunan uçakları tarafından önleme yapılmış ve bu Yunan Genelkurmay Başkanlığı internet sitesinde yer almıştır."

Görüntüler, Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos'un, (Panos Kammenos) Kardak kayalıkları üzerinden, denize çiçek attığı esnada çekilmişti.

ulusalkanal.com.tr

yunanistan çavuşoğlu ege adaları