IŞİD vurdu, petrol ABD ve İsrail'e aktı
Irak’ta yaşanan IŞİD (Irak Şam İslam Devleti) terörü, petrolünü Türkiye üzerinden dünya piyasalarına açmaya çalışan Kuzey Irak Bölgesel yönetimine yaradı.
Musul’un IŞİD, Kerkük’ünde Barzani’nin denetimi altına girmesinden sonra özellikle Ceyhan’da Yunan firmalarına ait tankerler başta olmak üzere birçok ülkenin tankerleri petrol almak için adeta birbirleri ile yarışıyorlar.
Ceyhan limanında çalışan, adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili yaptığı açıklamada “Irak- Türkiye Boru hattı biri 986 km diğeri 890 km uzunluğunda olmak üzere birbirine paralel iki hattan oluşuyor. Irak petrolünü Ceyhan’a getiren bu hatlar şu anda Irak Merkezi Hükümetinin denetimi altında değil. Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi belirttiğimi boru hattına kaçak bağlantı yaparak kendi bölgelerinden çıkan petrolü Merkezi Hükümetin karşı çıkmasına rağmen pompalıyorlar. Şu anda gemilere yüklenen petrol Kuzey Irak Bölgesel Yönetiminin pompaladığı petroldür. Gelen petroller BOTAŞ’ın senelik 70,9 milyon ton yani 553 milyon varil kapasiteli 12 deposunda depolanarak gemilere yükleniyor. Geçen sene Ceyhan’dan 12,7 milyon ton yani 91,9 milyon varil petrol geldi ve gemilere yüklendi”
Bölgesel Yönetimin petrolünün kendilerinden bağımsız satışına karşı çıkan Bağdat yönetiminin bölgedeki etkisinin zayıflaması ve Kuzey Irak Bölgesel Yönetiminin petrolü satmak için fiyatlarda indirime gitmesi ile Kuzey Irak petrolü, piyasada kapışılmaya başlandı.
Geçen hafta Yunan firmasına ait United Leadership ve United Emblem adlı tankerler Ceyhan’dan yüklenerek yola çıkmış, United Leadership tankeri alıcı çıkmadığından dolayı Fas açıklarında demirlemişti. United Emblem tankeri ise Malta açıklarında, petrolü, yine Yunan firmasına ait Falcon Nostos tankerine aktararak tekrar Ceyhan a döndü.
ABD’ye ilk sevkiyat
Bu arada Yunanistan firmasına ait 2 tankerden birisinin İsrail’e diğerinin ise ABD ye gitmesi dikkat çekti.
274 metre uzunluğunda 151. 000 grostonluk MAJESTİC adlı tanker ise Ceyhan’dan aldığı petrolü, Phiadelpia götürmek üzere 20 Haziran’da Ceyhan’dan ayrılarak rotasını ABD ye çevirdi.
Marinner A isimli Yunan firmasına ait tanker ise bir hafta içersinde Ceyhan-Hayfa seferinden sonra Mersin-Hayfa hattında 3. Seferini yaptığı belirlendi.
İlginç olan ise yine Yunan firmasına ait olan JENNY 1 adlı tanker İsrail’in Ashkelon limanından ayrılarak Mersin limanına geldi. Petrol’ün Mersine kamyon tankerlerle Ceyhan’dan geldiği belirtiliyor.
Tankerler sırada
IŞİD terörü, saldırıları ve Kuzey Irak’taki otorite boşluğu nedeniyle Kuzey Irak Bölgesel Yönetimin pompaladığı petrolün pazarlanmasını kolaylaştırdı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız 3. yüklemeden bahsetmesine rağmen Ceyhan Limanında yüklemesi yapılan veya yüklemek için bekleyen onlarca tankerin var olduğu ortaya çıktı.
Gemi takip sistemine göre son 5 gün içinde Ceyhan limanından petrol alarak ayrılan ve hala orada olan veya petrol almak için Ceyhan’a giden tankerler şöyle:
Petrol alarak giden gemiler
MAGESTİC : Yunan firmasına ait olan 150 bin grostonluk tanker 20 Haziran’da Ceyhan’dan ayrıldı rotası Amerika
UNİDET EMBLEM :
Yunan firmasına ait gemi bir hafta içinde ikinci seferini yapıyor. 161 bin grostonluk tanker 21 Haziran’da Ceyhan’dan ayrıldı. Rotası Malta.
AGIOS NİKOLAUS: Yunan firmasına ait olan 40 bin grostonluk tanker 22 Haziran’da Ceyhan’dan ayrıldı. Rotası Yunanistan.
UNİTED KLAVRVTA: Yunan firmasına ait olan 159 bin grostonluk tanker 23 Haziran’da Ceyhan’dan ayrıldı. Rotası İtalya’nın Augusto limanı.
PANAGİA ARMATA: Yunan firmasına at olan 99 bin grostonluk tanker 24 Haziran’da Ceyhan’dan ayrıldı. Rotası Tunus’un Bizerte limanı.
NORD FARER:
Singapur firmasına ait olan 55 bin grostonluk tanker Ceyhan’dan 25 Haziran’da ayrıldı. Rotası Mısır.
Ceyhan limanında olan gemiler
VALFOGLİA: İtalya firmasına ait olan 109 bin grostonluk gemi Fransa’nın For Sur Mer limanından hareket etti. 26 Haziran’da Ceyhan’da demirledi
RİCH DOCHESS II: Japon firmasına ait olan tanker Fransa’nın For Sur Mer limanından hareket etti. 26 Haziran’da Ceyhan’da demirledi
Ceyhan Limanına gelecek olan gemiler
POLA: Yunan Firmasına ait olan 151 bin grostonluk tankerin İtalya’nın Trieste limanından ayrıldığı ve 29 Haziran’da Ceyhan’da olması bekleniyor.
GİBRALTAR:
İngiltere firmasına ait olan 29 bin grostonluk tankerin İspanya’nın Gibraltar limanından ayrıldığı ve 29 Haziran’da Ceyhan’da olması bekleniyor.
Derya Derviş
Aydınlık