PYD’ye ''etnik temizlik'' suçlaması

PYD’ye ''etnik temizlik'' suçlaması

Mısır’da yayımlanan El Ahram gazetesinin Şam muhabirine konuşan, Esad karşıtı muhalefetin üyeleri, PYD’ye sert eleştirilerde bulundu. Eleştirilerin arasında PYD’nin Kobane çevresinde “etnik temizlik” yaptığı iddiası da bulunuyor.

Bassel Oudat tarafında kaleme alınan yazı, ÖSO savaşçılarının Kobane’ye gönderildiği bilgisini bir rapora dayanarak doğruluyor. Ancak habere göre buna rağmen Suriye hükümeti karşıtı harekette PYD’ye sert tepkiler de var.

Üstelik bu tepkiler özellikle muhalefetteki Kürt partiler tarafında dile getiriliyor.

Suriyeli Kürt partileri PYD’ye tepkili

Suriye Muhalefeti ve Devrimci Güçler Koalisyonu adlı yapının üyesi olan 11 ayrı Kürt parti, PYD’ye mesafeli tutum alıyor. Partiler PYD’yi Kobane ve diğer bölgelerde bir Kürt devleti kurmak için Esad ve Tahran’la anlaşmış olmakla suçluyor.

PYD’nin diğer Kürt hareketlerini Kobane olarak adlandırdığı Ayn el Arap’tan sürmesi, dile getirilen suçlamalardan biri. Buna göre PYD diğer muhalif hareketlerin Suriye hükümetinin geleceği ile ilgili yaptıkları anlaşmaya katılmayı reddetmiş, ülkedeki azınlıkların durumuna dair görüşmelere de uzak durmuş.

Etnik temizlik suçlaması

İddialara göre PYD sadece ÖSO ve benzeri grupları dışlamakla kalmamış, aynı zamanda “etnik temizlik” de yapmış. Koalisyon temsilcileri, Ayn el Arap ve çevresinden 250 bin Arap’ın sürüldüğünü öne sürüyor. İddiaya göre okullarda Arapça eğitim bile yasaklanmış.

PYD köyleri IŞİD’e teslim mi etti?

Üstelik Koalisyon’a göre PYD, Ayn el Arap çevresindeki bazı köyleri de anlaşarak IŞİD’e devretmiş. Diğer Kürt partilerin el Ahram’a karşı yaptıkları yoruma göre, PYD bu yöntemle uluslararası koalisyondan daha geniş destek sağlamaya çalıştı. Ancak IŞİD bu köyleri Kobane’ye saldırı için kullanınca hesaplar suya düştü.

Suriye hükümetine karşı savaşan örgütler, tüm dikkatlerin Ayn el Arap’a yoğunlaşmasından da şikayetçi. ÖSO subayı AyhamBarakat, “Kobane trajedi yaşanan bir düzine kentten sadece biri. Ama tüm dünya Suriye krizini Kobane’yle eşitledi” ifadesini kullanıyor.

Barakat diğer yandan “Kobane meselesi Kürtler için bir kaderini tayin meselesi, Kent düşerse tüm hayalleri ve kimlikleri de yıkılır” yorumunda bulunuyor.

ulusalkanal.com.tr